Како функционишу позајмице за мале пољопривреднике?

Аутор: draganadpetrovic
579 посета

Пре три године осмишљен је модел позајмица за мале пољопривреднике који се потврдио у пракси, а мрежа таквих фондова се шири. Програму су приступиле још Ужице, Брус, Димитровград и Велико Градиште.Најпре стидљиво са општином Чајетина и скромним фондом од четири милиона динара, пројекат финансирања малих пољопривредника по принципу позајмице, почео је да се шири.Потписивањем уговора, Врању, Пријепољу, Сврљигу и Ражњу придружиле су се још четири општине. Димитровград је у четвртој категорији развијености и велики број газдинстава се бави сточарством и производњом млека.

Помоћник председника општине Димитровград Драган Манчев каже да је то још један фонд који ће помоћи лакшем, бољем и бржем развоју њихових пољопривредних газдинства и побољшању производње, а нарочито побољшању квалитета производње.

Илустрација: У Брусу се све више домаћинстава преусмерава на повртарство/ Фото: Pixabay

Брус је препознатљив по воћарству, те сточарству, а задњих година све већи број домаћинстава се преусмерава на повртарство.

Стојан Раичевић из Фонда за развој пољопривреде општине Брус наводи да је то карактеристично подручје са великом осцилацијом у надморској висини са малим површинама по газдинствима, те да су им потребни фондови који се прилагођавају таквим газдинствима.

У општинама које су потписале уговоре, а ту су још и Ужице и Велико Градиште, фондови би требало да почну да раде већ током фебруара.

Урош Делић из Фондације Ана и Владе Дивац каже да желе да пољопривредницима омогуће да се пријаве, да добију средства, као и да са више подршке и елана уђу у нову сезону за коју већ знају да ће бити пуна изазова због, пре свега, цена минералног ђубрива и средстава за заштиту биља.

Који су услови?

Услов да неко конкурише јесте да буде регистровано газдинство. Трећину позајмице корисник добија бесповратно. Преостали износ се враћа, и то прве године 10 одсто, а следеће две по 30 одсто дуга, без камате. Не постоји ограничење колико пута неко може да се пријави.

Владимир Бабић, председник општине Пријепоље напомиње да друге године, понављањем средстава, фонд расте. Фонд би требало да буде утростручен, објашњава Бабић.

Илустрација: Биће пара и за развој сеоског и руралног туризма

Ненад Стаменковић градски већник за пољопривреду у Врању каже да осим мера и потреба које имају пољопривредни произвођачи, да су дошли до идеје да убаце и нову меру: сеоски рурални туризам.

Коришћење средстава из овог фонда не ограничава пољопривреднике да конкуришу и за друга подстицајна средства.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4681587/agro-sajam-mali-poljoprivrednici.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар