Како смањити трошкове у производњи малине

Аутор: draganadpetrovic
484 посета

Малина, воће које се често назива и “црвеним златом,” је драгоцен извозни производ у Србији. Међутим, за многе малинаре, сваке године доноси изазове и незадовољство због високих трошкова производње али и ниске откупне цене и често непрофесионалног понашања откупљивача који користе прилику и допар род па уцењују произвођаче који онда своје незадовољство исказују блокадама и другим средствима борбе.

Цена је оно што највише боли. Како онда да се смање трошкови производње?

Први корак у смањењу трошкова у производњи малине је ефикасна употреба ресурса. То значи пажљиво планирање садње и оптимално коришћење земљишта. Правилно ђубрење и наводњавање, уз анализу и правовремено реаговање на потребе биљака, могу значајно смањити губитке и повећати принос.

Избор сорти малине има кључну улогу у смањењу трошкова. Размислите о локалним тржиштима и захтевима потрошача приликом одабира сорти. Сорте које су отпорне на болести и штеточине, и које боље подносе локалне климатске услове, могу смањити потребу за хемијским третманима и повећати профит.

Увођење савремених технологија може бити кључно за смањење трошкова. Аутоматизација бербе, примена прецизне пољопривреде и коришћење модерних алата за праћење и управљање усевом могу смањити потребу за радном снагом и повећати продуктивност.

Малинари могу смањити трошкове удруживањем снага. Кооперацијом у набавци опреме, средстава за заштиту биља и других ресурса, могуће је остварити значајне уштеде. Такође, заједничка маркетинг стратегија може помоћи у бољем пласману производа и постизању бољих цена.

Илустрација: Малинари могу смањити трошкове удруживањем снага

Диверсификација као дупла добит

Разматрајте диверсификацију производње. Узгој других култура поред малине може пружити додатне изворе прихода и смањити ризик од потпуних губитака ако малина не успе из неког разлога. Увек је у пољопривреди боље имати више биљних култура у производњи јер се губици на једној лако могу надомсестити добицима на другој.

Размотрите еколошки приступ узгоју малине. Ово може смањити потребу за хемијским третманима и привући потрошаче који су спремни платити више за органске производе.

Смањење трошкова у производњи малине није само жеља, већ и стварна могућност. Кроз паметно планирање, ефикасну употребу ресурса, модернизацију технологије, кооперацију и разноврсност производње, малинари у Србији могу остварити већи профит и поновно освојити свој статус “црвеног злата.”

Смањење трошкова у производњи малине није само жеља, већ и стварна могућност. Кроз паметно планирање, ефикасну употребу ресурса, модернизацију технологије, кооперацију и разноврсност производње, малинари у Србији могу остварити већи профит и поновно освојити свој статус “црвеног злата.”

Извор: https://pupoljak.rs/2023/10/07/evo-kako-da-smanjite-troskove-u-proizvodnji-maline/

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар