Како рат у Украјини утиче на ратаре у Шумадији

Аутор: draganadpetrovic
363 посета

Због рата у Украјини светско тржиште остаће без доброг дела испорука једног од највећих произвођача сунцокрета и сунцокретовог уља. Знају то и наши ратари – у Шумадији науштрб најзаступљенијих кукуруза и пшенице, повећавају површине са сунцокретом.Најдановићи из Церовца код Kрагујевца, генерацијама живе од земље. Обрађују око 300 хектара. Примењују пуну агротехнику иако је сетва овог пролећа најскупља до сада.
„Да би очекивали неки принос, одрадили смо пуну агротехнику и ђубриво, хемију, семе. Све смо одрадили како треба. Повећали смо површине под сунцокретом, надамо се можда некој бољој цени, 20 хектара смо повећали сунцокрета“, каже Радиша Најдановић.

Доброј жетви те уљарице, надају се и други ратари. Рачуницу не изводе, док не виде род.

Аксентије Најдановић истиче да морају да се обрађују много веће површине да би нешто могло да остане.

„Увек је та производња ризична, јер се само улаже, а не знате у ствари шта ћете имати на крају. Неки пут се дешавало да будете у минусу, неки пут сте на нули, неки пут се заради“, поручује Аксентије.

Украјина и Русија су највећи произвођачи сунцокрета и сунцокретовог уља, које ових дана достиже рекордну цену на светским берзама.

И код нас је добра цена лањског рода – 62 динара за килограм. За нови род, за сада, само процене.

„С обзиром на то да је све поскупело, овогодишња цена сунцокрета би требало да пређе 100 динара минимум, и целих 120 динара сигурно“, сматра Радиша Најдановић.

Љиљана Вуксановић, из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Kрагујевац, каже да су пољопривредници заинтересовани, јер су задовољни приходом од ове уљарице.

Додаје да је прошле године, сунцокрет најбоље поднео екстремно високе температуре и сушу, много боље него кукуруз и соја.

Ратари ослушкују дешавања на тржишту и прилагођавају структуру сетве. Зато ће се на парцелама у Шумадији, ове године жутети више цветних главица него лане.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4783254/ratari-setva-suncokret.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар