Како изгледа узгој поврћа у пустињи

Аутор: draganadpetrovic
324 посета

Окружени пустињом, у околини Дохе, главног града Катара, неколико великих стакленика са поврћем истичу се као оаза. Али, како наводи кинеска агенција Синхуа, то нису обични пластеници. Поврће се у њима не узгаја у пољу, већ у вишеслојним посудама без земље, а сваки ред поврћа опремљен је цевчицом кроз коју, уместо обичне воде, тече хранљиви раствор који подстиче раст. Пластеници за поврће су живописан пример како кинеска пољопривредна технологија помаже да се унапреди узгој поврћа у земљама дуж Иницијативе појас и пут (BRI), која је покренута пре десетак година.

Смештен на југозападној обали Персијског залива, Катар се у великој мери ослања на увозно поврће, месо и друге пољопривредне производе због ограничених обрадивих површина и слатководних ресурса. Од краја 2019. године, Институт за урбану пољопривреду (IUA) Кинеске академије пољопривредних наука (CAAS) обезбеђује напредне технике садње локалним пољопривредним компанијама у Катару.

– Радимо са Katar WeGrow Agriculture Investment WLL, помажући локалним људима да развију нове методе за узгој поврћа које је прилагођено локалном окружењу – рекао је Ћи Џијонг, истраживач у IUA.
Узгајање поврћа у сушној пустињи је велики изазов. Кинески стручњаци су направили специјалне пројекте у светлу, води и земљишту потребне за раст биљака.

Илустрација: Да би се избегло јако зрачење сунца користе се засенчени стакленици и пластеници

Према речима Ћија, да би избегли јаку сунчеву светлост у пустињи, поставили су засењене стакленике изван контејнера за узгој биљака и донели технику контроле окружења са ЛЕД светлом како би осигурали потребу биљака за светлом.

– Различитим биљкама су потребне различите врсте светлости да би расле. Развили смо специјалне ЛЕД светлосне формуле за различито поврће, као и пратећу опрему – казао је Ћи.

Што се тиче воде и земљишта, стручњаци IUA су комбиновали хидропонику и технику тла са чврстим активним влакнима, или Leitu технику.
– Потоњи замењује земљиште еколошким материјалом углавном направљеним од сламе, памучних стабљика и другог пољопривредног и шумарског отпада, обезбеђујући висок учинак уз ниску потрошњу енергије – рекао је Ћи који је и оснивач Leitu технике.

Хидропоника углавном узгаја лиснато поврће, док техника Леиту обезбеђује услове за узгој више врста поврћа као што су патлиџани, парадајз и краставци, додао је Ћи.

– Све ове технике су помогле да се постигне стандардизовано управљање температуром, светлошћу и влажношћу у процесу раста поврћа – казао је он.

Илустрација: На овај начин успева више врста салате

Према IUA, кинеска технологија је повећала производњу поврћа у Катару са две сорте, пре три године, на више од 30 сорти, укључујући шест врста зелене салате, четири врсте раштана, пет врста паприка, купус, спанаћ и целер.

– Изградили смо преко 10.000 квадратних метара пластеника за поврће у Катару и урадили велики посао у подршци снабдевању поврћем за Светско првенство у фудбалу 2022. у Катару – рекао је Јанг Ћичанг, заменик директора IUA.У међувремену, стручњаци IUA раде са државним универзитетом Хамад Бин Калифа на изградњи заједничке истраживачке лабораторије.

– Ускоро ћемо послати нашу прву групу техничара тамо да саде воће као што су јагоде и боровнице, што је прилично изазован покушај у пустињи – рекао је Ћи и додао:

– Наш циљ је да остваримо сарадњу индустрије, универзитета и истраживања у узгоју пустињских биљака.

Илустрација: Нове методе узгоја прилагођене локалним условима

Уз успех модела садње у Катару, кинеску пољопривредну технологију поздравља више земаља дуж региона Иницијативе појас и пут. Ћи је открио да се компаније у Уједињеним Арапским Емиратима и Оману надају да ће сарађивати са њима у блиској будућности како би поставили паметније стакленике за поврће у пустињи.

– Донећемо нашу технологију у корист више земаља дуж Иницијативе појас и пут – поручио је Јанг.

Извор: https://www.agrotv.net/kineski-strucnjaci-pomazu-zemljama-inicijative-pojas-i-put-da-gaje-povrce-u-pustinji/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар