Како до одрживих прехрамбених система?

Аутор: draganadpetrovic
424 посета

У организацији програма Уједињених нација за развој и Министарства пољопривредешумарства и водопривреде јуче је у Чачку, у сали Скупштине Града, одржана панел дискусија на тему „Изградња одрживих прехрамбених система кроз инклузивне ланце вредности“.

У дискусији су, уз представнике Министарства, Канцеларије УН из Београда и локалне власти, учествовали и домаћи пољопривредни произвођачи, који су били у прилици да изнесу своје проблеме, али и идеје како би се ова област привреде унапредила.

Илустрација: Идеје како унапредити производњу хране

Присутне је поздравио градоначелник Чачка Милун Тодоровић, који је истакао да наш крај има веома вредне пољопривредне произвођаче и поздравио иницијативу Уједињених нација за организовање оваквих дијалога, истичући да они могу само учинити да се, кроз размену искустава, побољша сектор пољопривредне производње.

Испред Уједињених Нација обратила се Lorenza Jachia објаснивши да је сврха овог програма успостављање циљева одрживог развоја, трансформација начина на који се храна производи, прерађује и конзумира, као и реформе прехрамбених система, који су у временима кризе показали своје мањкавости.

Илустрација: Произвођачи хране се срећу са бројним изазовима

Учесници су разменили искуства и упознали се са тренутним и будућим изазовима, како утицати на понашање потрошача, како их подстицати да дају предност здравој храни, на правичност у расподели додате економске вредности. На панелу је речено да локалну заједницу виде управо као главног покретача промена, истичући њену велику улогу за укључивање у тему и шире заједнице.

Извор: http://www.glaszapadnesrbije.rs/440943/odrzana-panel-diskusija-o-izgradnjiodrzivih-prehrambenih-sistema/

Srodni tekstovi

Оставите коментар