Какво је стање усева и које су препоруке стручњака за пролећну сетве

Аутор: Gdjakovic
310 посета

Конференција за медије у Институту за ратарство и повртарство
У четвртак 9. фебруара одржана је конференција за медије у библиотеци Института за ратарство и повртарство, института од националног значаја за Републику Србију.

Представницима медија добродошлицу је пожелела председница Управног одбора, проф. др Драгана Латковић, и изнела закључке 57. Саветовања агронома и пољопривредника Србије. Циљ Института је да се заустави пад пољопривредне производње, која је 2022. године била за 8% нижа у односу на 2021. годину. Институт је спремио довољне количине квалитетног семена за предстојећу сезону, пре све кукуруза, сунцокрета и соје. Поља која су зајесана НС семе сортама пшенице, озимог јечма и уљане репице налазе се у одличном стању. Једна од порука са овогодишњег Саветовања је да пољопривредни произвођачи имају поверење у Институт и да желе да користе сертификовано семе, јер на тај начин повећавају приносе, док стручњаци из Института саветују да се поштује плодоред јер и то утиче на приносе. Род треба да се складишти у адекватне складишне просторе, како не би дошло до заражавања семена које се после користи у прехрамбеној индустрији.

Проф. др Латковић истакла је да Институт за ратарство и повртарство од ове сезоне уводи једну новину, а то је НС прстен. Циљ НС прстена је повезивање свих чиниоца биљне производње, научних радника Института, регионалних представника на терену са пољопривредним стручним службама, водопривредним предузећима, локалним самоуправама, агенцијама за рурални развој, уз позив пољопривредним произвођачима да нам се придруже. Институт за ратарство и повртарство има преко 1500 регистрованих сорти и хибрида које се продају у 33 земље света жели да унапреди пољопривредну производњу у својој земљи и развије економску свест пољопривредних произвођача.

Стање уљане репице

У актуелној производној сезони 2022/23, у јесењем делу вегетације услови за пораст озиме уљане репице погодовали су њеном брзом расту и бујности, због довољне количине влаге и високих температура. На већини парцела уљана репица је до пада температуре у фебруару била у одличној кондицији, добро развијена и очуване лисне масе. На појединим парцелама усев је пребујан, а приметна је и појава пораста у стабло, што умањује отпорност ових биљака на ниске температуре. Даљи развој репице у многоме зависи од температурних услова, с обзиром да може доћи до пропадања/измрзавања оних биљака које су из фазе розете прешле у фенофазу пораста у стабло, услед појаве голомразице, посебно ако период ниских температура буде дуготрајан. Произвођачи треба да припреме азотна ђубрива за прихрану, у зависности од обезбеђености земљишта азотом, бујности биљке и процене приноса. У зависности од типа ђубрива одређује се и време третирања. Свакако би требало сачекати да прође опасност од јачих мразева, како се не би иницирало прерано кретање биљака и губитак отпорности на ниске температуре. Неопходна је стална контрола усева на парцели на присуство и штете од глодара, истиче проф. др Ана Марјановић Јеромела, помоћник директора за научноистраживачке послове Института.

Повећане површине под уљаном репицом одговорити захтевима пољопривредних произвођача јер је НС семе сортимент створен и тестиран у условима променљиве климе. Поред озиме у оквиру НС семе сортимента постоје и јаре уљане репице.

Стање стрних жита

Ове године стрна жита посејана су на знатно већој површини, широм наше земље преко 700.000 хектара је под пшеницом, док је јечам појесан на преко 100.000 хектара. Целокупан јесење-зимски део вегетације стрних жита био је константно топлији од просека, нарочито период последње декаде децембра и прве две декаде јануара, када су средње дневне температуре биле за око 7 степени више од просечних. Овако топли усеви за резултат имају врло развијене биљке из најранијих рокова сетве (почетак октобра), који на делу површина полако почињу да показују знаке недостатка азота, нарочито на парцелема где су под основно ђубрење примењене мање количине хранива или је њихва употреба потпуно изостала. Усеви посејани изван оптималног рока су половином јануара ушли у фазу бокорења и тиме стекли додатну отпорност на евентуалну појаву врло ниских температура током предстојећег периода. Стање влаге у земљишту је задовољавајуће због довољне количине падавина у претходном периоду. Оно што нас очекује у наредном периоду је прихрана усева. Количина азота присутна у земљишту виша је у односу на претходну годину, а дошло је до спуштања азота из ораничног у дубље слојеве земљишта, требало би урадити Н-мин анализу и на основу њу треба урадити прихрану како би се смањили губици, наводи др Љиљана Брбаклић из Одељења за стрна жита.

Препорука сортимента сунцокрета за предстојећу сетву

Институт за ратарство и повртарство на основу резултата мултилокацијских микроогледа, резултата огледа саветодавних и стручних пољопривредних служби широм Србије и резултата од пољопривредних произвођача у производним условима који укључују новопризнате хибриде, као и хибриде који су већ устаљени у широј производњи даје препоруку сортимента за престојећу сетву, истиче мастер инж. Милош Крстић из Одељења за сунцокрет. Међу њима су 4 хибрида нове генерације који поседују висок степен толерантности на сушу. Из групе конвенционалних хибрида то су НС Круна и НС Ронин, а из групе хибрида толерантних на активну материју трибенурно-метил (СУМО хибриди) НС Х 8002 и НС Х 8005. Поред ових хибрида у понуди имамо и наше добро познате хибриде, из Цлеарфиелд технологије то је НС Таурус и из СУМО технологије НС Сумо Сун. Међу хибридима за посебне намене у нашем сортименту имамо један високоолеински хибрид НС Санол, средње рани хибрид нове генерације и НС Грицко, конзумни хибрид за људску исхрану. Први хибрид сунцокрета у свету створен је у Институту за ратарство и повртарство, а сваке године се широм планете земље посеје преко 3 милиона хектара новосадских хибрида, док сваки осми хектар на свету поседује новосадску генетику, што говори о квалитету и потенцијалу НС хибрида сунцокрета.

Препорука сортимента кукуруза за предстојећу сетву

Приноси кукуруза у центраној и јужној Србији били су дупло већи у односу на приносе на територији Војводине. Кукуруз је биљка толерантна на сушу и високе температуре, али прошле године су временски услови веома тешки за ову биљну врсту. У новембру је требало урадити основну агрохемијску анализу земљишта, коју је довољно урадити сваке четврте године, како би се утврдио садржај основних макро и микро елемената. Једни од кључних фактора успешне производње су технологија производње и избор сортимента. При избору хибрида треба се руководити условима производње и циљевима који се желе постићи. Неопходно је комбиновати више хибрида, различитих дужина вегетације, различитих својстава, како бисмо остварили максимум без обзира на изазове у производњи, наводи др Горан Бекавац из Одељења за кукуруз. У циљу постизаја најфлексибилнијих одговора на сушу, препорука за сетву су НС 3022, НС 3023 и НС 4006. Проблем закоровљености парцела постаје све озбиљнији, поготово појава дивљег сирка отпорног на хербициде на бази сулфонилуреа. У решавању ових проблема НС 444 Ултра, НС 5041 Ултра и НС 640 Ултра су најефикасније, најфлексибилније и најпоузданије решење. Ослонац у производњи треба да буду добро проверени комерцијални хибриди, међу којима су НС 3006, НС 5760 и НС 6007. Уколико производимо кукуруз у рејонима погодним за гајење, поседујемо квалитетно земљиште, спремни смо да уложимо али и очекујемо врхунске резултате, препоруке су НС 4000, НС 5051, НС 6000 и НС 6030, истиче др Бекавац.

За сва питања пољопривредних произвођача и стручне савете на располагању су стручњаци из Института за ратарство и повртарство, института од националног значаја за Републику Србију, како би ова производна година била родна и успешна уз НС семе сорте и хибриде.

Извор: https://nsseme.com/aktuelno/vesti/konferencija-za-medije-u-institutu-za-ratarstvo-i-povrtarstvo/

Srodni tekstovi

Оставите коментар