Кад млад човек одабере живот на селу! Упознајете Немању Ђедовићa

Аутор: draganadpetrovic
486 посета

Немања Ђедовић (24) из Пожеге, у свом крају је познат као младић који је свој живот посветио пољопривреди.

Још као мали дечак, показао је склоности ка овој професији, дружећи се са старијим људима, домаћинима који су имали велика имања и доста стоке.

Волео је да их слуша, „упија“ савете и мудрости које до данашњег дана не можете пронаћи ни у књигама.
Посматрао би их како обављају послове на њиви, у штали и како се односе према својој стоци а онда је све то опонашао кроз игру са својим играчкама – животињицама, које је сакупљао и које и даље чува.Док многи млади маштају о каријерама ван села, неки чак и ван државе, Немања машта о томе да једног дана почне довољно да зарађује како би могао да остане на селу.Он воли да путује и обилази друге градове, али како каже, своја земља и свој дом су место где је човек ипак „свој на своме“.
Овај младић стрпљиво ради на свом имању, узгаја стоку и редовно посећује манифестације попут косидбе, где се окупљају и остали млади пољопривредници.

Илустрација: Немања Ђедовић воли да путује али се увек враћа свом селу/ Printscreen Facebook

Да није тако једноставно посветити се само пољопривреди, говори његова упорност и љубав које му нису дозволиле да од тога одустане чак и када је поред тога морао да ради додатне послове како би покрио све животне трошкове.

Немања истиче да су субвенције које држава нуди веома корисне, али како би било пожељно да је више оних за мање пољопривреднике који и даље не могу да се баве производњом на велико.

Механизација је како тврди, нешто што је најнеопходније и мотивација, подстицаји у виду програма који ће многим младима који маштају да остану на селу то и омогућити.

Иако млад и савремен, Немању од своје генерације издвајају особине које мало ко од његових вршњака и даље поседује а то су стрпљење и способност да живи у тренутку.

– Моја генерација живи брзо, ја сам се кроз рад на селу научио стрпљењу – додао је.

Илустрација: У раду са животињама Немања се научио стрпљењу/ ФОТО: Pixabay

Рад на пољу и у штали му помаже при вежбању концентрације али и својеврсном „детоксу“ ума.
– Као што је зрну пшенице потребно да проклија и порасте, да бисмо на крају видели неки производ, тако и у пољопривреди морате бити стрпљиви и полако радити да бисте на крају видели неки резултат свега тога – закључио је Немања.

Извор: https://biznis.telegraf.rs/agro-biz/3516364-nemanja-24-je-zivot-posvetio-poljoprivredi-otkriva-nam-sta-ga-drzi-u-selu-to-je-neka-ljubav-nije-za-sve

ФОТО: Printscreen Facebook

Srodni tekstovi

Оставите коментар