И поскупљење амбалаже преко џепа потрошача

Аутор: draganadpetrovic
274 посета

БАЊАЛУКА – Компаније које се баве прерадом и конзервирањем готове хране, воћа и поврћа поново су се нашле у проблему јер је, како кажу, цијена амбалаже поново скочила за 80 одсто, што је узроковало раст цијена њихових производа који се налазе на полицама маркета, а што је нови удар на џеп грађана.Стево Филиповић, директор компаније „Сава Семберија“, истиче за „Независне новине“ да је тренутна ситуација јако тешка.

„У октобру прошле године смо имали поскупљење од 100 одсто, а сада, пар мјесеци након тога, поново имамо поскупљење од 80 одсто“, казао је Филиповић.

Према његовим ријечима, амбалажа од једног литра, односно једна литарска флаша је скупља за поменути износ – 80 одсто.

„Цијена литарске флаше прошле године је била 0,35 КМ, а сада је скочила на 0,60 КМ“, казао је Филиповић.

Илустрација: Приметан значајан скок цене флаша

Како је рекао, за скупље производе, који се налазе на полицама маркета, поред поскупљења амбалаже, криво је и прошлогодишње поскупљење енергената и већа цијена репроматеријала.
„Сада имамо проблем јер је компанију из Швајцарске, од које смо ми набављали амбалажу, откупила фирму из Хрватске, те они сада имају монопол и могу да сами одреде цијену какву хоће“, казао је Филиповић.

Младен Пратљачић, менаџер „Младегс пака“ из Прњавора, рекао је за „Независне новине“ да је због поскупљења амбалаже могуће поскупљење појединих производа.

„Нама је амбалажа скупља, али не толико као произвођачима који користе стаклену амбалажу, јер је стакло доста скупље“, казао је Пратљачић, додајући да је ситуација тешка, али не толико као прошле године.

Да је ово нови удар на џепове грађана у Српској, потврђује и Ана К. из Бањалуке.

„Неки дан сам отишла у маркет да купим кукуруз и мексички микс у конзерви. Шокирала сам се кад сам виђела цијену, јер су за кратко вријеме ови производи поскупјели скоро дупло, због чега сам се зачудила и запитала шта би могао бити разлог оволиког поскупљења“, казала је ова Бањалучанка, додајући да је на крају купила најмање паковање.
„Не знам о чему се ту ради и шта је разлог толиког поскупљења, јер знам да сам прије неколико мјесеци куповала те исте конзерве с поврћем, које су биле много повољније, али то је сада сасвим друга цијена“, казала је она.

Илустрација: Цена амбалаже скочила скоро 100 одсто

Такође, израчунала је да јој се више исплати да купи замрзнуто поврће, него конзервисано.

Подсјећамо, како су „Независне новине“ раније писале, у октобру прошле године фирме су се нашле у великом проблему када је цијена амбалаже скочила за скоро 100 одсто. Како су тада рекли наши саговорници, поскупљење свих сировина, амбалаже и репроматеријала, те тежа набавка наведеног због покиданих ланаца снабдијевања, довели су до тога да компаније које се баве прерадом и конзервирањем готове хране, воћа и поврћа повећају цијене производа.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Ambalaza-zavrce-cijenu-proizvoda/762397

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар