Италија погођена највећом сушом у последњих 70 година

Аутор: draganadpetrovic
322 посета

Због суше у Италији, нарочито у њеном северном делу, ситуација је врло забрињавајућа. И мада воде за пиће још има, упаљен је аларм у пољопривредном сектору, који трпи губитке, што ће се одразити на потрошаче и њихову куповну моћ.Са 60 одсто мање падавина у односу на просек за ово доба године и са за два степена вишим температурама у односу на претходне године, у Италији се дешава нешто што пољопривредници називају „драматичном комбинацијом са великим последицама“.
Штета од суше би могла да достигне шест милијарди евра, што значи 10 одсто мање од вредности пољопривредне производње на националном нивоу.Умберто Бертолази, директор компаније „Колдирети“ у Милану каже да је ово највећа суша у последњих 70 година, те да процењују и штету у пољопривредној производњи.

„Сировине ће бити мање доступне. Неће бити довољно млека, нити млечних производа. Без довољно сточне хране, доћи ће и до смањивања стада“, упозорава Бертолази.

Илустрација: Незапамћена суша утиче на све секторе италијанске пољопривреде

Додаје да је и Ломбардија, која има велика језера као што су Комо и Гарда погођена сушом још од децембра, као и да су зато језера пуна свега 30 одсто, због чега пољопривреда највише пати, а онда и остали сектори.Жетва пшенице у Италији ће бити мања за 30 одсто, а кукуруза ће бити мање за 50 одсто зато што је север земље подручје на коме се узгаја 90 одсто кукуруза и пиринча, највише погођен сушама.

Маслиново уље – берба и цене

Када је реч о маслиновом уљу, очекује се смањење производње од 40 одсто. Поља на којима се узгаја воће и поврће су практично изгорела због чега је берба смањена за 70 одсто.Врућина и суша погађају и животиње: краве пију и до 140 литара воде дневно што је двоструко више у односу на претходне године.

Краве, међутим, дају 20 одсто мање млека, што ће довести до пораста цена млека за око 15 одсто.

„У овом моменту висока инфлација, суше и врућине довешће од јесени до смањења куповне моћи. Људи ће морати да бирају јефтиније производе. Прво ће издвајати мање за одећу, затим за ресторане и кафиће, а онда ће почети да штеде и на храни. Ситуација даље зависи и од политичке, као и од финансирања пољопривреде“, објашњава Умберто Бертолази.

Илустрација: Краве дају мање млека па се очекује скок цена ове намирнице
Рат, раст цена и затварање фарми

Компликована ситуација, већ тешка због рата у Украјини, у Италији доводи до пораста цена за око 9,6 одсто. Италијане ће воће и поврће коштати 1,97 милијарди више, хлеб и паста 1,65 милијарди, а месо и саламе 1,54 милијарди више у односу на прошлу годину. Једна од десет фарми се затвара, док 30 одсто њих раде са губицима.

Цена ђубрива је порасла за 170 одсто, за 90 осто за исхрану и напајање стоке, као и за 129 одсто за бензин. Влада премијера Марија Драгија издвојила је 36,5 милиона евра за пољопривредни сектор декретом суше. Но, пад Владе данас доводи до забринутости за будућност у свим секторима.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/svet/4906322/italija-susa-cene-poljoprivreda.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар