Италијанске компаније веома заинтересоване за Србију стижу на сајам у Нови Сад

Аутор: Gdjakovic
344 посета

БЕОГРАД – На предстојећем Међународном сајму пољопривреде, који ће од 18. до 24. септембра бити одржан у Новом Саду, учествоваће 22 предузећа из Италије, а њихово колективно учешће ће бити организовано под покровитељством Италијанске агенције за спољну трговину ИТА.видео ицон
Упркос епидемиолошкој ситуацији, овогодишње одржавање сајма је оптимистичан знак, рекао је амбасадор Италије у Србији, Карло Ло Кашо, на конференцији за медије која најављује учешће италијанских предузећа на сајму и подсетио да је Италија други по величини извозни партнер Србије.

„Након што је 2019. била земља партнер, Италија је и ове године загарантовала богато учешће на сајму, са 22 предузећа, из области пољопривреде. То је тржиште у које верујемо и у које деценијама улажемо, доприносећи економском и друштвеном развоју пријатељске државе и стратешког партнера, ког подржавамо на путу прукључења ЕУ“ изјавио је италијански амбасадор Карло ло Кашо.

Са конференције за медије у Италијанском културном центру

Посредством Агенције ИТА, на сајму ће ове године бити присутно и 40 предузећа из региона, али не физички, већ посредством каталога и Онлине учешћем.

„Желела сам да са вама поделим један податак који потврђује оно о чему је говорио амбасадор. Током 2020. број захтева италијанских предузећа која су била заинтересована за сарадњу са Србијом се увећао за 50%, у односу на претходни период“ потврдила је Амрина Сконамиљо.

Директор Новосадског сајма, Слободан Цветковић, подсетио је да је Италија важан стратешки партнер Србије, једна од ретких земаља која је имала статус пријатеља и статус земље партнера на сајму.

„Само кратко, с тим ћу завршити, да 2019. године, када је Италија била земља парнтер, да смо тада имали јубилеј 10 година од успостављања стратешког партнерства између Рима и Београда и 140 година од успостављања дипломатских односа између Италије и Србије“ каже Цветковић.

Око 1.600 исталијанских предузећа у Србији запошљава око 50 хиљада људи, а њихово учешће у домаћем БДП је око 5%. За улаз на сајам биће неопходан зелени сертификат о вакцинацији, потврда о прележаној корони, или брзи ПЦР тест, ког ће посетиоци моћи бесплатно да ураде на улазу у сајам.

Извор: РТВ

Srodni tekstovi

Оставите коментар