Истраживање: Шта смо посејали, а шта ћемо жњети?

Аутор: Gdjakovic
304 посета

Пролећна сетва полако се приводи крају, уркос неповољним временским условима који ометају радове. Сунцокрет на 280.000 хектара, шећерна репа на 44.000

Највише је урађено на пољима где је планирана сетва индустријског биља; док сетва кукуруза мало касни, али се очекује та ће и ту посао ускоро бити окончан.

– Сетва индустријско биље већ је завршена на више од 90 одсто планираних површина, тако да се очекује да ће најважнији посао у пољопривреди бити потпуно окончан за неколико дана – каже за “Дневник” директорка Пословне заједнице за индстријско биље Олга Чуровић. – Сунцокрета ћемо имати посејаног као лане, шећерне репе због помоћи државе има 10.000 хектара више бего лане, док ће соје бити мање, јер је прошла сезона подбацила па су се паори преорјентисали на друге усеве.

Сетва индустријског биља већ је завршена на више од 90 одсто планираних површина

Чуровић каже да је већ сада извесно да ће сунцокрет бити посејан на око 280.000 хектара, што је мало више него лане када га је било на око 270.000 хектара. Шећерна репа је већ посејана и то на око 44.000 хкектара, што је знатно више него лане када је слатки корен заузео мање од 33.000 хектара. Соје ће наверованије овог пролећа бити на највише 210.000, док је лане заузимао око 270.000 хектара.

Чуровић наглашава да ће индустријског биља бити довољно за све домаће потребе, а наравно и након прераде за извоз уља, шећера…Наравно, уколико екстремне временске неприлике не задесе Србију, као што већ суша узима данак у Италији, Шпанији, Француској.

Како ће, пак, проћи пољопривредници зависиће и од рода, али много више од откупних цена кад најесен дође време за откуп.

Аграрни аналитичар Милан Простран истиче за „Дневник” да сетва касни и то више у централној Србији него у Војводини, те да се највише развукао посао око кукуруза.

Он наглашава да посао треба наставити и сматра да ће кукуруз на крају бити посејан на око 900.000 хектара, што ће бити сасвим довољно за наше потребе, а и извозниоци ће имати посла.

Оптимални агротехнички рокови за сетву су свакако прошли, али посао треба наствити и користити хибриде краће вегетација, који ће имати довољно вренема да дају квалитетан и добар род, поручио је Простран.

Пртостран каже да су због скупог репроматеријала и због неизвесних откупних цена многи паори смањили улагања у производњу, што се у комбинацији с кашњењем пролећних радова може негативно одразити на коначне приносе.

Суша у Европи можда скроји цене

Милан Простран истиче да је сад тешко рећи како ће се кретати откупне цене најесен, то јест да ли ће бити ниже, више или исте као лане, јер су велика непознаница и ситуација око извоза пољопривредних култура из Украјине и какву ће годину имати Европа.

– Незапамћена суша већ сада хара најважнијим пољопривредним регионима у Европи, као што су Француска, Италија и Шпанија, а ако тамо подбаци род, то свакако отвара шансу за нашу пољопривреду и могло би да погура и откупне цене за наша паоре – рекао је Простран.

Међутим, без обзира на смањена улагања и евентуалне последице које ће то оставити, Простран истиче да не треба бринути за домаће билансе. Свега ће бити и за нас и за извоз, рекао је Простран.

Он додаје да је кишно пролеће напоравило проблеме и сетви, али и јесењим усевима, а посебно пшеници.

– Жута рђа жита се поново појавила овог пролећа на војвођанским пољима и надамо се да неће нанети веће штете хлебном житу – рекао је Простран. – Међутим, треба све предузети да се рђа сузбије и усеви заштите.

З. Делић

Извор:

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/suncokret-na-280000-hektara-secerna-repa-na-44000-13-05-2023

Srodni tekstovi

Оставите коментар