Испорука уговорене пшенице региону у најкраћем могућем року

Аутор: draganadpetrovic
341 посета

На основу договора председника Републике Србије Александра Вучића и премијера Албаније Едија Раме, јутрос је у Београду организован састанак министара пољопривреде две земље Бранислава Недимовића и Фриде Крифце.

Уговорене количине пшенице и кукуруза, пре забране извоза, биће реализоване у најкраћем року. Земље Иницијативе Отворени Балкан, као и друге суседне земље, могу рачунати на Србију као поузданог партнера у време великих изазова у сектору хране.
Извор:http://www.minpolj.gov.rs/isporuka-ugovorene-psenice-regionu-u-najkracem-mogucem-roku/

Илустрација: Састанак у Београду српског министра пољопривреде министара пољопривреде Бранислава Недимовића са албанском колегиницом Фридом Крифцом/ ФОТО: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Подсећамо, председник Александар Вучић рекао је да ће И поред забране извоза пшенице, Србија ће у најкраћем року Албанији испоручити количине које су уговорене пре доношења Уредбе којом се због кризе у Украјини забрањује извоз пшенице.Стручњаци кажу да је контролисани извоз у овом тренутку најбоља мера, јер се штите потребе домаћег становништва, али и чувају традиционални купци.
Пшенице, кукуруза, уља, брашна Србија има довољно, па ће хлебно зрно ускоро кренути пут Албаније.

„У најкраћем могућем року дозволићемо извоз пшенице у Албанију. То ће бити и са другим земљама у региону. Ко год буде тражио на било који начин, јер немамо проблем са тим“, рекао је председник Аександар Вучић.

Али ће, додаје председик, бити омогућен контролисан извоз, како се не би угрозиле потребе домаћег становништва, понављајући да када каже домаће, увек мисли и још двадесетак одсто преко реалних потреба, јер увек треба да буде мало више.

„Нека сам ја за то крив, али волим да нам остане мало више. Мислим да је то домаћинско понашање. Људи у региону, ни Отворени Балкан, ни БиХ, ни Црна Гора неће имати проблема“, каже Вучић.

Стручњаци кажу да са залихама које имамо без проблема можемо да испоштујемо све уговоре о извозу пшенице потписане пре ступња на снагу забране извоза. Њима је обухваћено 350.000 тона пшенице.

„Најрационалнији начин биле би изозне квоте за које процењујемо да су на нивоу од 750.000 тона за пшеницу и 750.000 тона за кукуруз. Држава може да контролише извоз издавањем посебних дозвола за извоз, али оно што је основно да ниједна дестинација не би требало да има предност у односу на било коју другу, јер се тиме наши привредници доводе у проблем, а ми имамо довољно пшенице за све наше купце“, рекла је Сунчица Савовић из „Жита Србије“.

Илустрација: Договори ће бити испоштовани/ ФОТО: Pixabay

Због забране извоза, трговање житарицама на Продуктној берзи је претходних дана потпуно стало, иако су цене на историјском максимуму. Стручњаци кажу да би контролисани извоз обезбедио стабилност снабдевања домаћег тржишта, а истовремено би пољопривредницима и трговцима омогућио да зараде.
За четири месеца очекује се жетва новог рода пшенице, па би продаја постојећих залиха омогућила пражњење силоса и њихову припрему за пријем новог зрна.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4739268/psenica-izvoz.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар