Иран заинтересован за увоз семенског материјала, уљарица, кукуруза и меса из Србије

Аутор: draganadpetrovic
344 посета

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић састала се данас у Београду са министром иностраних послова Ирана Хосеином Амиром Абдолахианом са којим је разговарала о могућностима унапређења сарадње у области пољопривреде и подизања нивоа робне размене пољопривредно-прехрамбених производа.

Иранска страна је показала највише интересовања за увоз семенских производа, уљарица, кукуруза и меса из Србије.

Министарка Танасковић најпре је подсетила на традиционално добре билатералне односе Србије и Ирана и још једном се захвалила на принципијелној позицији Ирана о непризнавању једнострано проглашене независности „Косова“.

Танасковић је навела да је пуно пољопривредних производа потенцијално предмет сарадње две земље, као и да је у претходном периоду одржано више састанака на ту тему.

Илустрација: Министром иностраних послова Ирана Хосеин Амир Абдолахиан и министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић

Том приликом разговарало се и о заједничким инвестицијама у области производње механизације, семена и сточне хране, навела је Танасковић и изразила наду да ће се и српске јабуке и малине, као и остало воће, што пре наћи на иранском тржишту.

Танасковић је указала да је успостављена стална комуникација између надлежних служби две земље које раде на усаглашавању сертификата и других захтева везаних за ветеринарске и фитосанитарне услове.

Ирански министар иностраних послова је нагласио да тема пољопривреде има велики значај за сарадњу две земље, као и да је „подугачка листа“ могућности и производа за међусобну сарадњу.

Шеф иранске дипломатије Абдолахиан је пренео министарки Танасковић поздраве њеног иранског колеге, министра пољопривреде и упутио јој позив да посети Иран.

Извор:http://www.minpolj.gov.rs/iran-zainteresovan-za-uvoz-semenskog-materijala-uljarica-kukuruza-i-mesa-iz-srbije/

ФОТО: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Srodni tekstovi

Оставите коментар