Импресивни резултати учешћа српских органских произвођача на сајму у Немачкој

Аутор: draganadpetrovic
408 посета

Прве анализе учешћа наших компанија на недавно одржаном Међународном сајму органске хране BIOFACH 2022 у Нирбергу, показују да су фирме из Србије имале око 300 билатералних разговора са партнерима из Немачке, Швајцарске, Италије, Француске, Израела, САД, Естоније и Турске, а вредност нових извозних послова процењује се на око пет милиона евра. Сајам је био прилика да наше компаније ојачају своју позицију на изузетно захтевним инотржиштима у органској индустрији. Србија је препозната као premium quality произвођач и као таква се може носити са конкуренцијом из целе Европе. Наше компаније које послују у овом сектору прате светске трендове о чему сведочи велики број састанака којe су имали током трајања сајма“, каже Иван Лазић из Службе за органску производњу ПКС. Истиче да ће бржем развоју овог сектора у Србији, допринети нови Закон о органској производњи, чије се усвајање очекује до краја ове године, а који ће бити у потпуном складу са новим ЕУ регулативама. То ће, како каже, омогућити нашим произвођачима још лакши приступ тржиштима ЕУ али других земаља.

Илустрација: Промоција органских производа из Србије одлично је прошла

Подсећа да је на овогодишњем сајму „BIOFACH“ 2022, уз подршку Привредне коморе Србије, Развојне агенције Србије, Швајцарског програма за промоцију извоза SIPPO и организације Serbia Organica, на сајму учествовало девет произвођача органске хране који су представили свој извозни програм на једној од водећих међународних изложби која је окупила ове године 2.200 излагача из 94 земље међу којима су глобални произвођачи органске хране, дистрибутери, трговински ланци, као и водећи експерти на пољу прехрамбене индустрије.

У оквиру националног павиљона Србије, српски органски сектор представљали су ECOAGRI SERBIA, Бела Црква, ДРЕНОВАЦ, Ариље, MENEX, Крушевац, MASTER FOOD, Ужице, ITN GROUP и компанија NISHA из Београда, ES KOMERC, Пријепоље, AGRO-BIS из Блаца и FRUTORGA, Прокупље.

У оквиру сајма, одржан је и Округли сто на тему развоја органске производње у Србији на којем је истакнуто да сектор органик све више добија на значају, све је више површина под органским засадом, а расте и број произвођача укључених у органску производњу, док је вредност извоза у 2021.години порасла за 57,4 одсто у односу на 2020.годину.

Извор: https://pks.rs/vesti/biofach-2022-vrednost-novih-izvoznih-poslova-pet-miliona-evra-6874

ФОТО:

Srodni tekstovi

Оставите коментар