Имлек саопштио дајемо просечно 70 динара. Пољопривредници кажу добијамо 30 до 65 динара. Ко се прерачунао?

Аутор: Gdjakovic
575 посета

Незадовољни тренутном откупном ценом млека, повећаним трошковима саме производње и смањењем броја грла у Шумадији пољопривредници из Груже блокирали су тракторима магистрални пут ка Чачку и Краљеву. „Почетак свих проблема је почео негде око 15. јануара кад су млекаре најавиле појефтињење млека, тренутне цене у том периоду су биле у просеку од 60 до 75 динара. Након тога имамо драстичан пад цена и то да сад имамо произвођаче са 30 динара по литру, то је апсолутно неисплатива производња на којој већина фармера не може да опстане.
Разговарали смо са представницима министарства Владе међутим решења практично да нема. Одређене бенефиције које смо од њих тражили по питању субвенција и премија то је све испуњено, госпођа Јелена Танасковић је што се тог дела тиче нама изашла у сусрет, а што се тиче откупне цене млека на то није утицала тако да тренутна цена апсолутно мора да се измени или да се направи некаква заштитна цена или ће се већина наше производње угасити“, каже Милија Паламаревић, председник Удружења одгајивача говеда Централне Србије. Блокада је отпочела јутрос у 10 сати и трајаће до 16 часова. Пољопривредници из Западне Србије, Мачве и Расинског округа придружили су се колегама из Шумадије. „Ми већ 16, 17 година немамо развојну цену млека и ту је велики проблем, сваке године се све већи број говеда закоље, а то је производња у којој је потребно од телета до
краве две године и то је изузетно дуг период. Највећи проблем је настао из разлога што је одобрен увоз млека и то неограничено, а све до ево пре два месеца био је забрањен извоз како млека тако и ратарских култура, пшенице“, каже Срећко Ранковић, сточар из Груже. „Ми смо чак из Ужица дошли да се боримо за нас и нашу производњу. Сви смо ми овде у истим проблемима и покушавамо да опстанемо јер цена сточне хране је превише скочила и ми сад састављамо крај са крајем, цена млека сваки да се спушта, скидају нам ту цену, да ли ћемо да се изборимо не знамо, видећемо како ћемо ми сад пробамо на све начине“, каже Марко Јокић, сточар, из Ужица. Удружење одгајивача говеда Централне Србије залаже се за спровођење петогодишње Националне стратегије за развој пољопривреде како би се дала предност домаћим произвођачима на тржишту.

Извор: РТВ

Криза око млека у целом региону! Сточари незадовољни, млекаре смањују откуп

БЕОГРАД – Просечна исплаћена цена сировог млека фармама у Србији за март ће бити већа од 70 динара за литар, саопштила је компанија Имлек и навела да је ово рекордно висока исплатна цена, пошто је, како додају, откупна цена млека у Европској унији у последње време пала на 40 евро центи, па и ниже.

У складу са препоруком Министарства пољопривреде Србије, у протеклом периоду и поред великих тржишних турбуленција, Имлек није значајније снижавао откупну цену млека и није каснио са плаћањем својим добављачима, наводи се у саопштењу ове компаније, уз напомену да ће наставити да без кашњења и редовно исплаћују своје кооперанте.

Уважавајући напоре и мере Министарства пољопривреде поводом стабилизације тржишта сировог млека, Имлек је преузео додатне количине млека од фарми којима су друге млекаре отказале сарадњу и поред чињенице да кроз сопствени откуп искључиво домаћег млека покрива своје тренутне потребе, наводи се у саопштењу.

Извор ТАНЈУГ

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић поручила је данас да нема разлога за протесте
пољопривредника, с обзиром да нема гране пољопривреде која ове године.

„Новца није никад довољно. Мислим да су протести нешто што последње треба да се дешава у овој
години. Не постоји грана пољопривреде у 2023. години која нема више новца него што је имала у
претходном периоду“, рекла је Танасковићева одговарајући на питање новинара у Привредној комори
Србије да прокоментарише протесте ратарска удружења Јужнобанатског и Браничевског округа
претходних дана.Истакла је да је министарство у прва три месеца текуће године исплатило све заостале
субвенције из претходне године, укупно 15 милијарди динара и додала да се то никада раније није
десило.“То је отишло пољопривредницима и нико не може да ми каже да нема средстава“, рекла је
министарка.

Извор: СПУТЊИК

 

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар