Имлек преваром „из Пољске“ руши мале произвођаче млека!

Аутор: Gdjakovic
905 посета

Након што је у јавност испливала афера млека „Моја кравица“, важно је напоменути колики је домет преваре коју је Имлек извео. Компанија Имлек је скандалозним чином, не само обманула грађане, већ и начинила штету малом домаћем пољопривреднику.

Потрошачи који користе млеко „Моја кравица“ остали су шокирани након што се у медијима појавила информација да Имлек увози млеко из Пољске и пласира га у Србији као домаће. Уколико погледате паковање млека „Моја кравица“ можете приметити да на њему пише да је производ произведен у Европској Унији, ознаку пољског ветеринарског инспектората, као и ко је увозник за Србију.

Имлек се већ годинама профилише у јавности као компанија која користи млеко са домаћих фарми, односно из региона.

– Наши производи садрже најквалитетније млеко, које откупљујемо од више хиљада фармера-коопераната у целом региону – можете прочитати на Имлек-овом сајту.

Или је Пољска постала део региона, или Имлек није искрен према купцима…

Такође, добро је познато да је сточни фонд у Србији девастиран, да мали произвођачи муку муче не би ли се изборили са лошим откупним ценама млека. Имлек је овим начином додатно начинио штету млекарима, јер док се компанија представља као неко ко користи домаће млеко, млекарима у Србији су откупљивачи почели да снижавају цену откупа што значајно утиче на рентабилност производње млека у земљи. Произвођачи не могу да извезу млеко због забране извора, али зато Имлек може да увезе и тиме се ствара нелојална конкуренција српском пољопривреднику.

Произвођачи из Мионице су огорчени на компанију Имлек која је већ дуже време има низ лоших потеза који су се одразили на производњу сировог млека у Србији.

Неки од произвођача су затвориили фарме, јер им откупна цена није довољна на намире трошкове, па је јасно да, уколико се настави овакво пословање Имлека, Србија би могла да остане без домаћег млека или ће га бити у занемарљивим количинама.

Извор: https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/449687/imlek-prevara-mleko-moja-kravica.html

Srodni tekstovi

1 коментар

Хаџи-Александар 10. јануар 2023. - 16:35

Ништа то није ново! То гледамо у свим сферама србске пољопривреде! Увозе гмо соју, а нашу нон-гмо извозе у Шведску! Златиборац и Матијевић одавно увозе машински одкоштено месо које је 5-6 класа и било замрзнуто 5 месеци, пласирају на тржиште и уништавају мале узгајиваче. Поздравите Баћина – он је упропастио протесте на којима је млеко било једна од ставки… А сад кука. ЖИВЕЛА СРБИЈА!!!

Одговори

Оставите коментар