Има ли Србија разлога за бригу због незапамћеног глобалног скока цене уља?

Аутор: draganadpetrovic
416 посета

Рат у Украјини зауставио је извоз сунцокретвог уља из црноморских лука и проузорковао дефицит ове намирнице на светском тржишту. У Украјини је производња обустављена, док је Русији због санкција онемогућен извоз. Када је реч о Србији која је извозник уљарских производа, економисти кажу да нема разлога за панику и прављење залиха у домаћинствима.

Више од половине светске производње сунцокретовог уља се добија из семена сунцокрета узгојеног у Украјини и Русији. Сукоб је тешко погодио снабдевање. Било да је реч о припреми помфрита или динстању јела, финансијски шок изазван ратом се осећа у свакој кухињи, јер је јестиво уље досегло рекордне цене.

„Са оваквим скоком цене уља за 200 чак и 300 одсто, цена услуге је такође порасла“, рекла је Аниса Кан, власница ресторана у Лондону.

Цена производње хране су отишле у небеса. У Лондону су купци лимитирани на две боце сунцокретовог уља по особи, што је јасан знак за бригу због несташица.

„То уље је неизоставно у припреми, то је први корак у кувању. Цене су скочиле са 20 фунти за 20 литара на 60 фунти колико сад кошта 20 литара“, додаје Кан.

Несташица сунцокретовог уља је погурала и цене другог уља широм света, попут сојиног, маслиновог и палминог које такође има рекордну цену.

„Поскупљење је постојало и пре рата у Украјини. После ковида смо приметили огромну тражњу којој нису могли да одговоре ланци снабдевања, а имали смо и екстремне временске прилике. На све то је дошао и рат у Украјини и региструјемо додатни скок потрошачких цена који се осећа у целом свету“, рекла је директорка улагања у „Interactive investor“ Викторија Сколар.
Рат је заробио милионе тона сунцокретовог уља намењеног европским купцима у Украјини што је изазвало велики шок у снабдевању и то би могло да потраје све док траје и сукоб у Украјини траје.

„Оно мало сунцокретовог уља што је остало ће нестати за неколико недеља. Проблем је што ми не знамо колико дуго ће све ово трајати. Сеча сунцокрета би могла да се отегне дубоко у 2023. годину, у зависности од ситуације у наредних неколико месеци“, каже челник „Imports KTC Edibels“ Гери Луис.

Трговци су принуђени да траже друга тржишта као решење, у нади да је род добар у земљама попут Румуније, а што би могло да ублажи притисак тражње када на ред дође жетва сунцокрета касније ове године.

Цене кренуле на горе пре рата у Украјини
Објашњавајући скок цена уља Олга Чуровић, директорка Пословног удружења за индустријско биље за Euronews Србија каже да се ситуација много променила од 2019. и 2020. године. Како она наглашава, уље је поскупело јер је поскупела сировина.

„Прво је дошло до поскупљења кукуруза и пшенице, касније је кренула скупља производња уљарица и на крају шећерне репе. Пре две године, пре рата у Украјини, све су цене кренуле на горе, почело је поскупљење и њихових финалних производа, тада је 2019. године откупна цена рецимо сунцокрета код нас била 30-31 динар, међутим 2020 – 37 динара, а прошле године била је скоро 60 динара и пре рата у Украјини дошло је до поскупљења“, рекла је она.
Међутим, она напомиње да што се тиче Србије, која је земља извозник уљарских производа, нема разлога за панику.

„Ми уз данашње залихе не треба да имамо бојазни да неће бити уља на домаћем тржишту, нити да правимо залихе у домаћинствима“, рекла је она и додала да је потрошња у Србији далеко мања од производње.
За Далибора Паскулова, пољопривредника из Ботоша, оваква ситуација ове године неће донети много промена. Како је објаснио, на његовом газдинству засађена је уобичајена количина сунцокрета.

„Не планира се производња ад хок – сад је добра цена па ћемо редуковати кукуруз или нешто друго у корист сунцокрета. То све почиње у јесен кад се њиве ђубре и спремају се за одређену културу. На мом газдинству ће бити уобичајена количина сунцокрета, то је отприлике 30 одсто“, рекао је он за Euronews Србија.

Он каже и да су велики проблем спекулације и да многи аналитичари стихијски прогнозирају да ће због рата вероватно да буде несташица.

„То би озбиљна држава требало да компензује робним резервама које би требало да реагују на тржиште и да стабилност цена остане донекле на нивоу калкулација улагања“, рекао је он.

Истиче да се код њега конкретно ствари неће мењати.

„За мене конкретно не мења ствари, производња почиње у јесен када се њиве припремају за одређену културу, тако да не могу сада преко жита да сејем суцокрет, то је што је“, додао је он.

Извор: https://www.euronews.rs/biznis/biznis-vesti/44913/pometnja-na-svetskom-trzistu-suncokretovog-ulja-cene-vrtoglavo-porasle-ima-li-razloga-za-brigu-u-srbiji/vest

Srodni tekstovi

Оставите коментар