Имамо 9.500 тона јагода за извоз

Аутор: Gdjakovic
488 посета

Само је киша, кажу воћари, разлог што ће ове сезоне остати без зараде, а не и трошкови радне снаге, што је било ранијих година, када су се произвођачи жалили на скупу надницу.

Напомињу да ће ове сезоне боље проћи они произвођачи који су се јагодама бавили у затвореном простору, у односу на оне који су јагоде имали само у пољима.

Међутим, слабији род није се одразио на цену коштања на пијацама, јер килограм јагода, бар у Новом Саду, кошта 200 и 220 динара .Ранијих година, купци знају, јагоде су се продавале за 300 и 400 динара, па и скупље.

– Прихватиљива цена воћа на пијацама и маркетима је због тога што је извоз слабији, па воћа има много на домаћем тржишту – каже воћар из Бачке Паланке Мирко Чавић за „Дневник”. – Јагоде су пуне воде, не могу дуго да стоје пошто се брзо кваре и то омета транспорт у Руску Федерацију, где смо извозили око 90 одсто тржишних вишкова.

Имамо 9.500 тона јагода за извоз

Професор на Пољопривредном факултету у Новом Саду Ненад Магазин каже да годишње произведемо око 40.000 тона јагода и од тога на инотржиште продамо око 9.500 тона, највише у Руску Федерацију.

Магазин истиче да статистика каже да под воћем имамо 8.000 хектара јагода, али да, по његовом мишљењу, јагоде заузимају око 6.000 хектара.

– Производња под јагодама опада, што се закључује по приходима из извоза. Пре две године јагода смо продали за 12 милиона евра, а некада је извоз достизао и 18 милиона евра – рекао је Магазин.

По речима Чавића, килограм јагода навелико кошта од 140 до160 динара и по тој цени продају се све, без обзира на квалитет, и крупнији и ситнији род.

Човић каже да због те цене воћари неће имати ове сезоне зараду уколико јагоде гаје само на отвореном простору, а да ће боље проћи они који се јагодама баве и у отвореном и у пластеницима. – Они који имају јагоде у пластеницима пре су почели да их беру и на почетку сезоне могли су по вишој цени да их продају, па ће добити зараду.

– За разлику од ранијих година, када су трошкови радне снаге били високи, ове сезоне сатница кошта 375 динара и то је прихватљива цена за сат брања јагода – казао је Чавић и додао да ове године није тешко наћи радну снагу.

Директор Воћарске задруге „Бачке јагоде” у Бачу Владимир Шомоши истакао је за „Дневник” да, упркос лошем квалитету, јагоде продају на инотржишту.

Више од стотину тона је отишло у Руску Федерацију и мања количина јагода у Аустрију. Припрема се нови транспорт за Русију и за сада, мада су јагоде пуне воде, успевају да издрже дуг пут до руских купаца – навео је Шомоши.

По којој цени јагоде из Бача се продају на инотржишту директор није знао да каже , али је напоменуо да је лане килограм јагода навелико уговорен по 200 динара.

Воћарску задругу „Бачка јагода” чини 60 коопераната који јагоде гаје на 40 хектара и очекују да ће ове сеозне имати око 400 тона воћа.

З. Делић

Извор: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/jagode-idu-u-rusiju-i-austriju-kod-nas-jeftinije-nego-lane-24-05-2023

Srodni tekstovi

Оставите коментар