Извоз пшенице цвета упркос рату

Аутор: Gdjakovic
187 посета

МОСКВА: Извоз руске пшенице скоро је удвостручен у јануару и фебруару у односу на годину дана раније, показују подаци Logistic OS, преноси Блумберг. Како наводи америчка агенција, прошлогодишња богата жетва помогла је руском житу да се рангира међу најјефтинијим на свету.

Недавни раст извоза показује да су шпедитери превазишли неке од проблема финансирања и осигурања изазваних санкцијама Русији.

Изгледи за извоз из Црног мора такође су већи, јер се за око две недеље очекује обнављање споразума који омогућава да украјинска роба плови кроз безбедан коридор.

Залихе обе земље помажу да се заустави погоршање глобалне инфлације хране.

Украјина, чији извоз заостаје у прошлој сезони, жели да продужи уговор са житом за најмање годину дана, при чему Русија каже да је продужетак уговора могућ, само ако се узму у обзир интереси њених пољопривредних фирми.

Тренутно постоји велика потражња за руским житом. Русија је у јануару и фебруару испоручила 6,1 милион тона пшенице морским путем, што је око 90% више него у претходном периоду, према писању Блумберга.

Фјучерси пшенице су пали на најнижи ниво за годину дана у Чикагу и Паризу, а велики руски обим би могао да ограничи цене до краја ове сезоне, наводи Рабобанк. Тржиште очекује да ће уговор који траје до 18. марта бити успешно обновљен, наводи се у саопштењу.

Храна није укључена у санкције Москви због инвазије на Украјину, али су ограничења за банке и државне компаније учинила трговину компликованијом. Иако стотине хиљада тона руског ђубрива остају замрзнуте у европским лукама, извозници су успели да испоруче огромне количине житарица.

Недавни раст извоза је такође последица продаје заказаних касније него обично крајем 2022. године, када је руска пшеница повратила своју конкурентску предност, рекао је генерални директор консултанта СовЕцон Андреј Сизов.

„Почетак кампање је био спор, узимајући у обзир велики род и огромну понуду. Русија је до сада ове сезоне испоручила 29,5 милиона тона пшенице, у поређењу са 26,7 милиона тона годину дана раније, рекао је Сизов.

Иако је обим извоза житарица у Украјини и даље значајан, он је испод циљева постављених крајем прошле године.

Кијев је за слабији извоз окривио спор рад руских бродских инспектора, који су једна од страна задужених за проверу бродова који плове у оквиру споразума.

Укључујући руте попут друмских и железничких, украјински обим за ову сезону заостаје за прошлогодишњим темпом за око четвртину, преноси Блумберг.

Извор: Танјуг

Srodni tekstovi

Оставите коментар