Извозници житарица задовољни, држава остаје на опрезу

Аутор: draganadpetrovic
291 посета

Државни секретар у Министарству пољопривреде Јелена Благојевић изјавила је данас да ће касније бити разматрано да ли ће бити ревидирања одобрених квота за извоз житарица које износе по 150.000 тона месечно за пшеницу и кукуруз.

„У овом тренутку то су те количине. Видећемо како ће се то даље развијати. Извозници су задовољни, зато што сада могу одређену количине да извезу“, изјавила је она.

Према речима секретар Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију у ПКС Александар Богуновић са извозом по овим квотама почиње се од 1. маја.

Он је нагласио да већ има доста упита, као и да ће највећи део српског брашна отићи у земље регона, уље такође у регион, али и земље ЕУ, док ће житарице из Србије преко румунске луке Констанца отићи, не само за земље у региону, већ и на тржишта широм света.

Секретар Удружења за трговину ПКС-а Жарко Малиновић оценио је да је тржиште Србије добро снабдевено основним намирницама и да се може дозволити слободан извоз хране, али је нагласио како разуме опрез државе.

„Кроз свакодневну комуникацију с трговцима и током пандемијске кризе и током ове, радимо дневне анализе кретања тражње и коју доставимо Влади и дамо препоруке, а оне јесу да се омогући извоз финалних производа у што већој мери“, рекао је Малиновић.

Нагласио је да се у ПКС-у верује како би се извозом жита обезбедила и стабилност снабдевања у региону.

„Не можемо да посматрамо Србију као изоловану економију. Имамо обавезу солидарности са земљама CEFT-а и из нашег региона. Такође је важно да и те капацитете у силосима ослободимо, јер нам иде следеће жетва“, оценио је Малиновић.

Додао је да ће, према информацијама које ПКС има од произвођача, овогодишња жетва бити добра, што значи да ће бити пшенице за извоз.
„С друге стране, разумемо опрезност надлежних државних институција, јер нико не може да каже колико ће тренутна криза трајати“, упозорио је Малиновић.

Извор: https://www.euronews.rs/biznis/agrobiznis/45716/izvoznici-zitarica-zadovoljni-trziste-dobro-snabdeveno-o-revidiranju-kvota-mozda-kasnije/vest

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар