Идемо у Србију да беремо паприку

Аутор: draganadpetrovic
268 посета

Долазак сезонских радника чак из Непала да беру корнишоне у Госпођинцима у близини Новог Сада отворио је тему колико је стране радне снаге ангажовано током овог лета на овдашњим пољима. Зна се да се без сезонских радника не могу замислити пољопривредни радови током године и да потражња за добром радном снагом представља велику бригу пољопривредницима.Многи баш због тога што не могу да обезбеде довољан број радника умањују производњу.

Домаће радне снаге за рад на њивама тешко је наћи и овог лета, јер наши сезонски радници одлазе у иностранство где су боље плаћени па се овдашњи пољопривредници сналазе и посредством агенција за запошљавање упошљавају раднике из далеких, сиромашних земља .

Према подацима портала Пореске управе који је повезан са Националном службом за запошљвање и Централним регистром за социјално осигурање тренутно је пријављено приближно 700 странаца што није ни један посто од укупно пријављених сезонских радника. „Наиме евиднетирано је укупно 67.053 сезонска радника, од којих су 66.354 су наши држављани ,а остали су страни држављани“, каже портпарол НАЛЕД-а Иван Радак.

Илустрација: Због недостатка домаће радне снаге ангажују се странци

Међутим он скреће пажњу на то да податак не мора да буде тачан, јер неприваљују сви пољопривредници радну снагу преко портала Порске управе. Од НАЛЕД-а је и потекла идеја да пољопривредна газдинства пријављују раднике на привременим и повременим пословима у пољопривреди ,а Иван Радак истиче, да и агенције за запошљаваље такође могу да пријављују стране сезонске раднике Националној служби за запошљавање и Централном регистру за социјално осигурање. Радак наводи да на овдашњим газдинствима тренутно највише радника има из Узбекистана, Индије и Казахстана.

„Из Узбекистана има 293 радника у пољима, из Индије 257, Казахстана 39“, каже Радак и наглашава да су према евиденцији портала Пореске управе из Украјине стигла 23 сезонска радника, Непала петоро, БИХ троје, по два радника из Северне Македоније и Руске Федерације и по један из Црне Горе и Киргистана. Један је дошао и из САД, али Радак каже да нема податак из које државе. Сезонских радника издалека има и у другим местима. У општини Бачка Паланка стигли су држављани Непала, да раде лакше послове у пољопривреди, беру и сортирају паприку и парадајз.

Илустрација: Радници са Непала биће задужени за бербу и сортирање парадајза

Они ће радити лакше послове јер због конституције нису за теже послове, попут рада са лубеницама, где треба физичка снага да се бостан од десетак килограма утовари и истовари. Што се тиче њихове исхране неће бити проблема пошто је пиринач, којег имамо у Србији, у Непалу главна намирница у исхрана.Једино што немамо њихове зачине, али они то знају, па их носе са собом, напомињу мештани.
Монголци на југу

Према сазнањима НАЛЕД-а, каже Радак, сезонских радника нема из Албаније, али их има из Монголије, али они нису у систему. Њих су ангажовали пољопривредници на југу земље, пише Дневник.

Извор: https://www.b92.net/lokal/novi-sad/drustvo-idemo-u-srbiju-da-beremo-papriku-2183566

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар