Земље Отвореног Балкана и суседи могу да рачунају на Србију

Аутор: draganadpetrovic
264 посета

БЕРЛИН, 6. априла (Тањуг) – Земље иницијативе Отворени Балкан, као и други суседни народи, могу да рачунају на Србију као поузданог партнера у време великих изазова у прехрамбеном сектору, поручила је у Берлину помоћница министра за међународну сарадњу и ЕУ интеграције Ведрана Илић.
Она је, на састанку министара пољопривреде Сталне радне групе за рурални развој региона Западног Балкана, рекла да Србија, као регионални лидер, као један од најважнијих приоритета види сарадњу и посвећеност очувању стабилности снабдевања храном у региону.

То је потврђено и поновљено на више министарских састанака у претходном периоду, навела је Илићева.
Како је рекла, од највеће је важности наставити регионалну сарадњу и укључити што више земаља у иницијативу Отворени Балкан, али и подржати друге суседне земље, саопштило је министарство.
Такође, навела је да за Србију нема важније теме од унапређења пољопривреде и прехрамбене безбедности, као и да је наша земља интензивирала напоре у ЕУ интеграцијама у области пољопривреде и руралног развоја.

Када говоримо о нашим пољопривредним потенцијалима, каже, важно је напоменути да је Србија произвела довољне количине хране и да је у прошлој години укупна спољнотрговинска размена пољопривредних и прехрамбених производа износила близу 6,6 милијарди евра.
Говорећи о ЕУ интеграцијама, Илићева је рекла да је остварен значајан напредак по питању препорука из претходног извештаја о напретку, посебно у Поглављу 12: Безбедност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика, као и припремном раду на Стратегији за усклађивање са правним тековинама ЕУ и даље унапређење капацитета Дирекције за националне референтне лабораторије.

Када је у питању Поглавље 11 – Пољопривреда и рурални развој, направљен је велики искорак новим ИПАРД III програмом Републике Србије за период 2021-2027 који је Европска комисија усвојила 9. марта 2022. године, навела је Илићева.
Напоменула је да је индикативни финансијски допринос Европске уније ИПАРД III програму 288 милиона евра.
Такође, у вези са Поглављем 11, направили смо прве кораке за успостављање интегрисаног система управљања и контроле (IACS), казала је Илићева.
Када је реч о Зеленој агенди за ЗБ, Илићева је рекла да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде тренутно ради на више различитих тема међу којима су третман отпадних вода, агро-еколошко-климатске мере и мере органске производње у оквиру ИПАРД програма.

Такође, ради на усклађивању прописа који регулишу декларисање, обележавање и рекламирање прехрамбених производа, као и унапређењу одрживе употребе средстава за заштиту биља.
Учесници конференције су посетили и међународни сајам свежег воћа и поврћаFruit Logistica 2022, где је организован наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије.

Извор: ТАЊУГ

ФОТО: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Srodni tekstovi

Оставите коментар