За трговину пшеницом се чека. Мало и 40 динара од државе

Аутор: Gdjakovic
322 посета
Још се не тргује навелико са новим родом пшенице, премда је жетва завршена пре две, три седмице.
Ратарима очигледно не одговора цена новог рода, која је на Продуктној берзи јуче била 36 динара без ПДВ-а, а ни понуда Републичких робних резерви, које плаћају 40 динара са ПДВ-ом за нову пшеницу и купују 131.000 тона жита. Утисак је да ратари само прате збивања на тржишту у ишчековању више цене, премда је новац од пшенице пољопривредницима први приход у години и да су им паре потребне за животне трошкове и да покрију трошкове скупе сетве.

Многи су сместили жито у силосе у нади да ће се поновити прошла гоидна, када је трговање пшеницом кренуло са 23,2 динара, а крајем маја пшеница коштала више него дупло скупље, 48,4 динара.

По речима пољопривредника из Каћа надомак Новог Сада Александра Раднеља, још нико од земљорадника из села, а и шире није добио новац за пшеницу. – Онима којима је требао новац, добили су га од откупљивача, а за остатак пара чекаће док жито мало не поскупи – наглашава Раднељ. Истиче да је била велика суша овог пролећа, да су приноси били лошији и да род зато треба да кошта 45 динара.

– С том ценом имали би у извесној мери могућности да покријемо део трошкова нове сетве пшенице у октобру – истиче Рандељ.

Још траје откуп за Робне резерве

Према речима Ање Јакшић са Продуктне берзе Нови Сад, тржиште је ове седмице активније у односу на прошлу седмицу, па је цена пшенице приближно 40 динара, односно 39,6 динара са ПДВ-ом, а без пореза на додату вредност 36 динара, али да је та цена за пшеницу са бољим параметрима

Интересовање за трговање, истакла је, постоји, али има мало купопродаја, тренутно се више пшеница тражи него нуди па је и цена кренула да иде нагоре, али полако .

На Берзи пријављивање за откуп новог зрна за потребе Републичких робних резерви још траје. Мада је почело пре десетак дана, није се још попунила квота. Стигло је око 800 захтева за продају око 93.000 тона.

З. Делић

https://www.dnevnik.rs/

Srodni tekstovi

Оставите коментар