Зашто је све мање надничара у њивама?

Аутор: Gdjakovic
283 посета

СТАРА ПАЗОВА – Све већи проблем у Србији представља недостатак радника на свим пословима. На мањак радне снаге одавно упозоравају послодавци, мале фирме, произвођачи у пољопривреди, воћарству, али и разне занатлије. Каква је ситуација са сезонским радницима у Старој Пазови? видео ицон

И код нас је све мање сезонских радника. Потражња је велика, али је понуда врло слаба. Један број произвођача чак и одустаје од производње оних култура које захтевају људске руке, док они који не одустају, гледају да задрже дугогодишње раднике.

Треба се окренути производњи свеже малине за потрошњу

Ми смо питали старопазовчане да ли су они некада били сезонци и да ли им је било тешко:

„Радио сам некада као студент код пластичара. Тада ми је био потребан џепарац као и сваком студенту а могло је и солидно да се заради“ ; „Никад нисам радио сезонски јер сам увек имао посао, у Ласти“; „Радио сам некад у пољопривреди, на комбајну. Било је тешко али све се издржи. Добро се зарађивало, било време што се неће вратити…“; „Нисам никада радио сезонске послове. Од завршетка школовања сам се добио стално радно место, пензионо, социјално и остало“, само су неки од одговора наших суграђана датих у анкети на тему сезонског рада.

Драган Јоксимовић, који је годинама пословођа биљне производње у Делта аграру, истиче да морају да ангажују раднике који живе по 200 км далеко, најчешће из Зрењанина, Бечеја и Бујановца. По човеку се плаћа превоз око 700 динара, плус сатница која није задовољавајућа и износи од 150 до 200 динара по сату.

Значај резидбе у превенцији бактериоза коштичавог воћа

„Ова наша општина је специфична јер на тржишту је у понуди много посла, односно много радних места. А у пољопривреди су изузетно тешки сезонски послови које млади људи не желе да раде. Реално суи слабије плаћени од очекиваног. Иначе, највише радне снаге нам је потребно за производњу поврћа. Од производње многих култура поврћа смо били принуђени да одустанемо јер неможемо да обезбедимо радну снагу. Сада моментално сезонски послови се везују за семенски кукуруз, чупање метлица, чишћење шећерне репе од прорасница и корова итд. Где год се ради са мотиком тешко је наћи радну снагу“, каже Драган Јоксимовић, пословођа биљне производње АД Напредак

Упркос све скупљем свакодневном животу, сатнице за одређене послове и даље нису задовољавајуће.

Послови нису ни мало лаки, обзиром да их обављају људи преко 50 година. Младих више уопште нема као некад, а можда би их било да је већа цена рада.

Јагоде из пластеника, без прскања!

Извор:

https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/srem/na-njivi-posla-dosta-sezonaca-nema-a-sta-je-sa-nadnicama_1425594.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар