Зашто је важан изглед и величина винске чаше

Аутор: draganadpetrovic
62 посета

Производња вина усавршавала се хиљадама година, а тек последњих неколико стотина година усавршава се уживање у овом „нектару богова“. Некада се вино испијало из пехара, а данас су то стаклене, ређе кристалне чаше, које су дизајниране тако да додатно појачају арому и укус вина.

Винске чаше су врло препознатљиве, имају стопало и ножицу, а приликом њихове израде води се рачуна о сваком детаљу. Рубови који долазе у контакт са уснама имају заобљену или усправну ивицу како би омогућила директнији проток вина у уста. Посуда, односно тело чаше, је важно због мешања вина и зависи од тога која врста вина се сервира у њима. Ножица или дршка, односно његова висина такође зависи од сорте вина за сервирање, док је стопало кружног облика и омогућава стабилност чаши и како би могла да самостално стоји.

Како изабрати чаше?

Приликом избора чаша важно је да знате које вино ћете служити у њима – црвено, бело, розе, шампањац… Осим ове основне поделе приликом избора чаша требало би узети у обзир и која врста вина ће се пити из њих.
Агробизнис магазин вам доноси мали водич за избор чаша за вино како бисте изабрали најбоље за себе и што више уживали у сваком гутљају богатог укуса вина.
Чаше за црвено вино – Високе чаше дубоког и широког тела у односу на остале. На овај начин омогућавају вину да дође у контакт са што више кисеоника што ће пружити нашем носу, односно чулу мириса, уживање у ароми. Овај процес се назива „отварање“ вина и омогућавање му да дише. Постоји неколико подврста ових чаша у зависности од врсте вина која се из њих испија.
Cabernet / Bordeaux / Merlot- Ово је највиша чаша за црно вино, са великом посудом која се сужава према врху. Дизајнирана је да задржи укус јаких, црвених вина којима омогућава да се оксидирају, а етанолу да испари истичући глатку питкост вина.

Илустрација: Чаше за црвено вино су дубоког и широког тела како би вино што више било у контакту са ваздухом
Shiraz / Sangiovese / Syrah / Malbec – Ова чаша је нешто краћа у односу на претходну, а користи се за смелија црвена вина. Има мањи облик посуде, ужи отвор који је дизајниран да прикупи буке вина. Мањи отвор омогућава спорије уживање у вину ублажавајући његов интензитет.
Burgundy / Pinot Noir – Ово су најкраће и најшире чаше за црвено вино. Имају краћу дршку која помаже да се подупре шира посуда која је наменски дизајнирана да задржи јака арома вина. Ова чаша омогућава вину да буде у контакту са кисеоником помажући му да дише и развије свој пун укус.
Чаше за бело вино – Осим чаша за шардоне, углавном су мање и имају елегантнији облик који се сужава при врху како би се истакла арома вина. Ова врста чаша има за циљ да очува киселост вина које минимално долази у додир са кисеоником како би се максимално сачувао укус.
Sauvignon Blanc / Riesling – Облик чаше је начешће подсећа на слово Y које се сужава према врху. Капацитет је много мањи од чаша за црно вино, а дизајн има за циљ да концентрише јединствени мирис вина, очува његову киселост и укус.
Chardonnay – Врло препознатљив облик са широм и већом посудом сличан је чашама за црвено вино, али има краћу дршку. Због облика и ширине посуде вино више долази у додир са кисеоником, што истиче пунији укус овог вина посебно ако је чувано у храстовим бурадима.
Розе – Избор чаше за сервирање розеа зависи од старости самог вина. Млађи розе се сервира у чаши са проширеним врхом који помаже да се извуче хрскавост вина и нагласи његова слаткоћа. Зрели розе захтева чаше са кратком, широком посудом која се благо сужава при врху, како би се истакла арома вина.

Илустрација: Чаше за шампањац имају сужен врх како би сачувале међуриће
Шампањац – Пенушава вина, међу којима је и шампањац, се служе у елегантним уским чашама са суженим врхом како би се сачували мехурићи у вину. Чаше у облику флауте користе за шампањац, док чаше у облику лале служе за испијање просека јер имају шири врх у односу на оне за шампањац. Овакав облик омогућава да се арома просека усмери на језик уместо на нос што побољшава укус. Чаше за пенушава вина су симбол луксуза и на најбољи начин буде чула као и вино које се из њих пије.
Чаша за шери вино – Шери је ликерно вино које, иако је сочно и слатко, спада у сува вина. Чаша је мала, здепаста и ојачана, а позната је под именом копита. Најчешће је у облику лале, нижа и са малом посудом. Користи се за „ојачана“ вина као што је шери која су богата алкохолом. Уски отвор концентрише буке вина, па његова арома долази право у нос, пише портал Bucks country.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар