Зашто сезоници нису задовољни газдама, а дневнице све веће?

Аутор: Gdjakovic
300 посета

За сезонце у Бачкој, који су раније у пољопривреди могли да раде пет-шест месеци годишње, сад непрекидно има посла, али их је све мање, а међу њима све више оних чијим радом газде нису задовољне.

То је разлог што су многа газдинства одустала од производње одређених пољопривредних култура

Груповођа из Сивца Миодраг Бошковић, код ког је некад била навала за рад на пољима, успео је ове зиме да обезбеди 35 до 40 радника за послове у воћњаку јабука у Челареву код Бачке Паланке.

Од новембра се радило на орезивању воћака и тровању мишева, а сад се уклањају пањеви после машинског вађења стабала. Сатница је 260 динара, а они који су спретнији могли су дневно, за осам сати, да зараде 5.000-6.000 динара на орезивању. Људи неће да раде јер кажу да нису задовољни ценом, али је питање да ли би радили и кад би сатница била већа – напомиње Бошковић.

Већину сезонске радне снаге на пољима у Бачкој чине жене у својим шездесетим годинама.

Оне су у доброј кондицији, јер читав живот раде. Млади ни физички ни психички нису спремни за такав посао. По озбиљности и залагању могли би да се угледају на човека од 82 године, најстаријег у мојој групи – истиче Бошковић.

Душица Орос, директорка ЗЗ „Крстурска паприка“ из Руског Крстура, каже да паприке „ајваруше“ ове сезоне у том селу неће бити као прошле године, јер су многи узгајивачи одлучили да „паузирају“ због лошег искуства са обезбеђивањем радника, „који су добијали надницу од 2.800 динара за 6 сати ефективног рада“.

Нити има довољно сезонаца, нити раде како ваља. Многи дођу само да им прође време. Купци нам враћају испоручену робу, јер радници не раде пажљиво на пребирању паприке за прву класу – наводи Оросова. – Не можемо да обезбедимо сталну екипу надничара, јер нам груповође стално доводе нове, пошто претходни напуштају посао. Неке газде су биле принуђене да због неквалитетног рада отерају групе кућама. Десило се да момак од 27-28 година каже да не може ни да пребира паприку, ни да носи гајбе, јер га боле леђа. Ето такви нам долазе.

Због недостатка сезонаца, од производње малина одустао је Зоран Божовић из Раткова код Оџака.

Људи су напустили њиве и отишли да раде у новоотвореним фабрикама у Оџацима, Гајдобри, Селенчи, Сомбору и Новом Саду. Тамо су се запослили чак и сезонци из Бујановца и Прешева, који су се доселили код нас да би радили у малињацима – каже Божовић.

Аутор: З. Рајић

Извор: https://www.novosti.rs/c/ekonomija/poljoprivreda/1207436/polja-vape-sezoncima-poljoprivrednici-backoj-odustaju-uzgoja-pojedinih-kultura-zbog-nedostatka-radne-snage

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар