Зарада у пољопривреди 45000 евра годишње!

Аутор: Gdjakovic
1,1K посета

Млада четворочлана породица Павловић на свом пољопривредном газдинству у селу Чучале код Блаца, у Топличком округу, већ неколико година успешно се бави сточарством
Млада породица Павловић се определила за овце расе виртемберг, и стадо је релативно брзо расло са педесетак, па стотину, све до данашњих готово две стотине оваца.
Уз помоћ субвенција Министарства пољопривреде на конкурсу за младе пољопривреднике, ове године су готово дуплирали број грла. То увећано стадо смештено је у новоизграђеној савременој штали, коју су дигли сопственим новцем и нешто из кредита.
Много рада, али и помоћ пријатеља
Оволико стадо и нова штала су им, како су испричали за Агро ТВ, и били циљ када су почели да се баве узгојем оваца.
– Напредовали смо много, саградили смо овчарник 30 пута 11 метара од природног материјала, за чији завршетак чекамо нове субвенције. Увећали смо стадо за 75 грла па сада имамо укупно 170 плоткиња и седам, осам овнова. Субвенције су биле за стадо у виду повраћаја 75 одсто уложеног новца, односно милион динара – објашњава Марко Павловић.

Расте као из воде: Стадо Павловића, Фото:Агро ТВ
До модерне штале дошло се уз много рада, али и уз помоћ комшија, пријатеља, рођака…
Без субвенција ништа не вреди
Субвенције по уматиченом грлу су 7.000 динара годишње, од чега 1.000 узме Матична служба за обраду података и израду извода. По јагњету које се да у кланицу добија се 2.000 динара што, кажу Павловићи, много значи. Субвенције се годишње добијају и за генетски материјал и за механизацију, с тим што грла морају да буду у стаду наредних пет година.
– Општина нам излази редовно у сусрет. Додуше, сваке године по мало смање износ, али зато обухвате више газдинстава и сви који имају уредну документацију остваре субвенцију – наглашава Марко Павловић.
– Много су помогли да се подигне штала а да притим нисмо морали да дамо нити једну дневницу за рад. Дуплирали смо стадо, ишли смо на ризик, на све или ништа. Сада су се увећали расходи, таква је сезона, а очекујемо и повећање прихода, када дође време – каже Биљана Павловић.
Павловићи кажу да се овчарство исплати, али…
– Не исплати се на 10 оваца, ни да се гледа од данас до сутра. Али, са оволиким стадом свакако да. У овчарству смо четири године а за првих пет нисмо ни планирали зараду. Купили смо доста механизације, увезли генетику, проширили стадо… гледамо да засад будемо на нули. Ми смо тек почели, а има људи који су у овоме тридесет година, па нису успели оволико да направе – истиче Марко.
Рачуница показује да са оваквим стадом и 450 јагњади које продају у две године, уз субвенције, приход је 45.000 евра. Део тога иде на ђубриво, семе, нафту, храну за овце… као и струју и комуналије за домаћинство, али део и остане вредним домаћинима.

Као у стара времена: Марко Павловић са кћерком прати ручно шишање, Фото:АгроТВ
Павловићи за исхрану свог стада морају да обрађују и 35 хектара пашњака и ораница. Гаје овас, сточни грашак, грахорицу, десетак хектара је за сенажу. На све то купују кукурузно зрно, фабрички концентрат избегавају, радије га праве сами од купљене сунцокретове и сојине сачме.
– Трудимо се да све што можемо, обезбедимо сами. Оно што не можемо, као што је кукуруз јер у овом крају је мали принос, купимо јер се не исплати да га гајимо – каже Марко.
Павловићи гледају и унапред, па ће се у наредном периоду, кажу, више бавити генетиком својих оваца, што оштром селекцијом свог стада, што увођењем других крвних линија.
За здравији живот – правац село
Павловићи су напустили живот у граду из уобичајених разлога, који се често чују али се ретко остварују – здравијег живота и боље перспективе.
– Желимо бољи живот за нашу децу, да она своје детињство проведу мало другачије него деца у граду. Ови јако воле животиње па им то није тешко пало. Овде има много посла, јако пуно рада и одрицања али нисмо се покајали и надам се да нећемо – истиче Биљана Павловић.
Марко додаје да користе здраву храну, здраво живе и да деца много времена проводе са њима, што у граду свакако није случај.
– А нађе се времена зими и за лов, па свима добро – закључује Марко.
Извор: АГРО ТВ

https://24sedam.rs/biznis/agrar/zamenili-grad-za-selo-sada-zaradjuju-45-000-evra/

Srodni tekstovi

1 коментар

Domacica 28. јул 2021. - 07:20

Promet i profit su dve razlicite stvari, plus u tekstu pise da je cifra od 45,000 EUR za prodaju na dve godine. Koji su to troskovi na godisnjem nivo? Koji je rang potecnijalnog profita?

Bilo bi zanimljivo videti prave podatke i razumeti potencijal biznisa a ne pisati naslove samo za klikove.

Одговори

Оставите коментар