Занимљив став саветника министра пољопривреде. Неспоразум или нешто друго?

Аутор: Gdjakovic
296 посета

НОВИ САД – На електронску евиденцију до сада се регистовало више од четврт милона газдинстава, а расписани су и први конкурси за субвенције. Е-аграр је, у ствари, нови информационом систем који је уведен у циљу модернизације и убрзања уписа података, промене података у Регистру пољопривредних газдинстава, као и одобравања и исплате подстицаја у пољопривреди.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић рекла је, гостујући на РТС-У, да систем Е-аграр није омогућио регистрацију пољопривредницима који то „можда нису“. У тој реченици препознало се више од 200.000 породичних газдинстава.

„Данас није лако пријавити се на Е-аграр ако нисте пољопривредник, дакле превара је сведена на минимум. Поједини људи који се појављују у медијима и на друштвеним мрежама, који снимају редове на шалтерима за пријављивање опструирају овај систем. Моје питање за све њих је зашто нисте помогли неком пољопривреднику да се региструје?

Наравно да има редова, људи су дошли по помоћ коју им је држава омогућила, а ми смо за потребе овог система у Пољопривредним стручним службама ангажовали преко 700 људи и тражили смо помоћ од јединица локалне самоуправе које нам помажу. Сама чињеница да је до сада регистровано преко 267.000 пољопривредника, говори да нисмо дигитално неписмени. Додала бих и да је било 460.000 активних пољопривредника у Трезору, и сада се поставља питање шта је са тих 200.000 пољопривредника и како су они долазили до средстава и да ли су они можда прави пољопривредници? “ закључује министарка Танасковић.

Са друге стране, професор Пољопривредног факултета у Новом Саду, бивши министар пољопривреде и садашњи саветник министарке пољопривреде Јелене Танасковић, Драган Гламочић, има низ примедби на примену овог система рекавши да је неко ко подржава примену Е-аграра али не на овај начин, не овако брзо и не без прелазног периода. Као неко ко се пре 30 година бавио програмирањем и аутор је два информациона система, рекао је да сваки иинформациони систем мора да се програмира, тестира, па у реалним условима да се тестира на мањем узорку па затим на већем. Е-аграр је информациони систем који се у ходу програмира и у ходу тестира а експеримент се врши на неколико стотина хиљада пољопривредника…“ објашњава професор  Гламочић.

Извор: РТВ

Srodni tekstovi

Оставите коментар