Закон о пољопривреди данас био на јавном слушању а шта се заправо причало?

Аутор: Gdjakovic
372 посета

БЕОГРАД: У Србији се до сада регистровало 270.000 пољопривредних газдинстава, 147.000 газдинстава се пријавило за субвенције по хектару, а за премије за млеко за први квартал имамо 902 захтева, изјавила је данас министарка пољопривреде Јелена Танасковић.

Оне је на јавном слушању о предложеним изменама Закона о подстицајима у пољопривреди у Скупштини Србије, после расправе која је трајала више од пет сати, навела да је мера за млеко продужена до 24. априла.

Одговарајући на изречене примедбе да се не зна шта је стратегија пољопривреде, министарка је рекла да је за ову годину повећање сточног фонда приоритет и да предложене мере говоре у прилог томе.

Истакла је да и после данашње расправе није јасно зашто е-аграр није добар и навела да 700 људи у пољопривредним струцним службама помаже пољопривредницима да се региструју и да то ради и 1.000 младих волонтера који иду у газдинства да помажу онима којима је потребна помоћ око пријављивања.

Навела је да је тачно да је било редова, тражења поможи, логовања више пута, али да је тако са увођењем сваког новог система и да ће по његовом увођењу систем бити уређен.

Према њеним речима, рок од годину дана за увођење е-аграра нија дат, јер је на њему већ рађено пет година.

„ Ових 80 милијарди динара у буџету намењено је вама пољопривредницима и не знам шта хоћете да кажете када кажете да нам је усмрћена пољопривреда, пошто се средства за пољопривреду стално повећавају“, рекла је министарка Танасковић.

Говорећи о прелевманима на млеко, рекла је да је Европска унија прихватила објашњење Србије зашто су они уведени и да нема говора да ће бити укинути.

“Од када су прелевмани предложени и уведени, идеја је била да се заустави увоз млека, што смо и урадили и тај увоз је од увођења прелевмана апсолутно пао“, рекла је министарка Танасковић.

Навела је да имамо вишка пшенице, да је њена цена сада пала на 23 динара и да је прошле недеље Републичка дирекција за робне резерве ушла и откуп пшенице од малих пољопривредника по цени од 28 динара и оценила да је то помоћ државе која реагује у датом тренутку.

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/tanaskovic-u-srbiji-se-do-sada-registrovalo-270000-gazdinstava-18-04-2023

 Како коментаришу представници народа и удружења?

Највише речи у скупштини очекивано било је о е-аграру. Код многих бојазан да би он могао да искључи из субвенција мала газдинства за која кажу да су чувари екологије и демографије. Траже прелазни период од годину дана за 40 неразвијених општина

„Те општине реално немају могућнопст ни техничке ни људске да за 3 или 4 месеца уђу у причу о е аграру. Ајмо бар њима да дамо да могу у току године и папирнато да поднсу захтеве“, рекао је члан Скупштинског одбора за пољопривреду Драган Јовановић.

Зоран Милићевић из Сабора произвођача агропривреде Србије каже да од Краљева 100 км нема ни пута, а не сигнала, ни обичног телефона, а не мобилног.

„Ја мислим да су сва газдинства нама драгоцена и без обзира на старост и на величину треба да их негујемо док год они то желе“, рекао је председник Скупштинског одбора за пољопривреду Маријан Ристичевић.

Извор: РТС

Srodni tekstovi

Оставите коментар