Забрана извоза житарица, шта то значи за српску пољопривреду

Аутор: draganadpetrovic
443 посета

Председник Србије Александар Вучић најавио је синоћ неколико мера које се односе на енергенте и храну, а чији је циљ да заштите домаће тржиште, потрошаче и привреду од ценовних удара и несташица роба које је донела криза у Украјини.
Забрана извоза житарица, коју би Влада Србије требало да усвоји у четвртак, строго је агроекономска мера која ће омогућити да буде разумна цена за произвођаче и потрошаче у Србији, изјавио је Тањугу агроаналитичар и саветник министра пољопривреде Горан Ђаковић.

-Није добро ни мудро да Србија као земља хране има скупу храну, а да на то утичу неки други процеси у свету – рекао је Ђаковић на Копаоник бизнис форуму.

Очекује да ће мера забране извоза житарица ступити на снагу у току ове недеље

Илустрација: У питању је строго је агроекономска мера која ће омогућити да буде разумна цена за произвођаче и потрошаче у Србији/ ФОТО:Pixabay

-Слажем се да треба да забранимо привремено извоз житарица, што би рекли фудбалским жаргоном – да станемо мало на лопту. Најновија вест је да је у Украјини забрањен комплетан извоз житарица и уља. То ће се одразити и на тржиште ЕУ – казао је он.

Ђаковић је рекао да би најбоље било да Србија извози брашно, а не пшеницу.

Када је реч о ценама, каже да је на берзама једино кукуруз у благом паду, док су све остале цене скочиле.

-Очекујем да ће у мају доћи до смиривања тржишта, када будемо имали извесност жетве код нас и надам се да ће бити и завршен сукоб у Украјини. Људи не треба да брину што се тиче хлеба и намирница, јер смо ми извозници хране, а не увозници – поручио је Ђаковић.

Истакао је да је Србија прошле године извезла хране у вредности од чак пет миљарди долара, што је био рекорд у Србији.

Илустрација: Цена кукуруза је у благом паду/ ФОТО:Pixabay

Ђаковић је навео да је сада питање да ли ћемо моћи да извозимо у Русију, Украјину, Белорусију и тај део света, али да је Србија већ отворила тржишта Кине, Индије, Емирата, Египта…

-Надамо се да ћемо извозити јабуке у Египат. Многи нису свесни колико у Индонезији има хришћана који могу бити наши купци – додао је Ђаковић.

Извор: ТАЊУГ

Srodni tekstovi

Оставите коментар