Е аграр је погубан – ево и како!

Аутор: Gdjakovic
997 посета

Од 101 газдинства провером Е-Аграра 99 ИМА НЕПРАВИЛНОСТИ Е-Аграр погубан за ЛАЖНЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ. Ево чему се још стаје на пут

Информација која је узнемирила пољопровреднике средином овог месеца, а о којој је Дневник први извештавао, јесте да је посредством Е-аграра установљено да је 20.000 пољопривредника поднело лажне пријаве ради добијања субвенција за биљну производњу, а да ништа није производила. Јелена Танасковић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде, нагласила је данас у емисији „Ново јутро“, на телевизији Пинк, да је држава овим показала да ово нису пољопривредници, те какве ће бити казне.

Приноси шљиве ове године нижи од просека, а ево какава је цена

Е аграр

-Овим смо показали да то нису пољопривредници. То су људи који су трошили паре из буџета, а нису се бавили пољопривредом. Они у свом власништву имају парцеле, на којима не саде ништа, покривене шумом. Они су само отворили газдинство, то је закон дозвољавао. Имамо 350.000 газдинстава у Е-Аграру. Е-Аграр је као систем успео. У првој групи смо имали 101 парцелу на провери и утврдили да има неправилности. Од 101 парцеле, односно 76 газдинстава у 11 округа, инспекција је утвдила две парцеле од 101, на 99 имамо неисправности. 81 парцела је потпуно непољопривредна, ту је шума, објекат, ништа није засађено. То није обрадиво земљиште, а они су се пријављивали као да је обрадиво и на основу тога добијали су субвенције. Од 99 неправилности 81 је потпуно лаж. 18 неправилности су заиста пољопривредници који су посадили једну културу, а пријавили неку другу. Они неће бити кажњени, већ ће добити опомену да исправе то у свом регистру. Ти људи су свесно користили буџет- тврди министарка.

Она је истакла да Србију чека и увођење регистра животиња.

ПКС: Очекује се раст цена меса

-Разлог зашто се не исплаћују субвенције за сточаре у року од 15 дана је што радимо регистар животиња и проверавамо сваки захтева који је поднет. Нама ће Е-Аграр помоћи да будемо ефикаснији у планирању буџета од 113 милијарди динара.

Подсећамо, превара је откривена после неколико месеци од увођења е-аграра па се не може рећи да е-аграр није био преко потребан, јер су сателитски снимци Геосрбија и дигитална платформа Биосенс били права подршка да се сазна колико имамо правих, а колико је лажних пољопривредника пријављених на електронском порталу за идентификацију е-аграр.

Извор:

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/od-101-gazdinstva-proverom-e-agrara-99-ima-nepravilnosti-e-agrar-poguban-za-lazne

Srodni tekstovi

Оставите коментар