Е-аграр почиње с радом од фебруара: Неколико кликова уместо шалтера

Аутор: draganadpetrovic
714 посета

Од фебруара пољопривредници ће моћи да региструју газдинство или се пријаве за субвенције онлајн, на платформи Е-аграр. Циљ је да свих 450 000 регистрованих газдинстава пређе на дигитално вођење посла, али у почетку то неће бити обавезно. Колико су пољопривредници спремни за електронско пословање?
Уместо на шалтерима, регистрација газдинства и промене на имању завршаваће се кликом на апликацији. На њој ће пољопривредници проверавати и да ли су поднели исправан захтев за субвенције и у року, добијати обавештења о клими, квалитету земљишта и условима производње.
„Процес ће тећи, не очекујемо да он брзо сад буде завршен, трајаће сигурно током целе наредне. Свакако да је циљ да и било би добро да то буде обавезно и да имамо једну јединствену базу из које касније можемо да црпимо податке“, каже Душанка Голубовић, државни секретар Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде.

Колико су пољопривредници заиста дигитално писмени, проверили смо на платформи коју користи њих више од 22.000. За 24 сата стигло нам је 2.500 одговора.

Илустрација: Више од 22.000 пољопривредника у Србији већ користи разне врсте интернет платформи

Њих 80 одсто сматра да је Е-аграр позитивна промена, нешто мање верује да ће убрзати конкурисање за субвенције, а да би могло да закомпликује тај посао, посебно старијима, мисли више од 40 одсто анкетираних.

Већина пољопривредника сматра да је тек трећина међу њима дигитално писмена, а највише њих решење види у обукама и остављању могућности и онлајн и физичког пријављивања.

„Већина види ово као позитивну ствар,али не треба свакако занемаривати оне основне ствари то је да неки пољопривредници чак немају знања,а ни логистику да конкуришу у том онлајн окружењу, почевши од интернета, лошег сигнала“, каже Милош Стојановић, пољопривредник, агроном и аутор поткаста о пољопривреди.

„То може да учини 40 до 50 процената чланова, пошто има и доста старијих пчелара а остали, наравно, моћи ће и они уз помоћ чланова породице, синова, ћерки, унука“, каже Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије.

Илустрација: Пријава субвенција преко Е-аграра биће четири пута бржа и много јефтинија

Пријава за субвенције преко Е-аграра биће четири пута бржа и 80 одсто јефтинија, кажу у НАЛЕД-у.

Предлажу и допуну да се за закупце државних ораница уведе обавезна Електронска књига поља, у коју ће уписивати шта сеју и колики су приноси, што су важни подаци за управљање општинским земљиштем и за боље искоришћавање потенцијала.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/5042898/e-agrar-poljoprivrednici.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар