ЕУ чланице у проблему са пшеницом

Аутор: Gdjakovic
303 посета

МИНИСТАРСТВО пољопривреде и руралног развоја Пољске апеловало је на владу да финансијски подржи пољопривреднике, погођене приливом украјинског жита у републику.

ФАРМЕРИ ОГОРЧЕНИ: Украјинско жито запљуснуло Пољску и Румунију

Пољске власти намеравају да у Европској комисији покрену питање проблема украјинског жита на истоку Европе, саопштио је пољски премијер Матеуш Моравјецки на конференцији за новинаре у Букурешту.

Према његовим речима, овај проблем је ујединио Пољску и Румунију.

– То жито, у складу са обећањима Европске комисије, требало би да путује у Африку и на Блиски исток, али технички недостаци и изостанак реакције довели су до тога да нешто од овог жита, као и других пољопривредних производа, остану у земљи, због чега се снижавају цене (локалним) фармерима – рекао је он.

– У наредним данима или недељама Пољска ће учинити све да покрене ово питање на одговарајући начин – рекао је Моравјецки.

Пољски фармери су већ неколико месеци огорчени, јер део украјинског жита, уместо да буде послато транзитом у треће земље, остаје на пољској територији, стварајући конкуренцију пољском житу. Министарство пољопривреде и руралног развоја Пољске апеловало је на владу земље са захтевом да пружи финансијску подршку пољопривредницима, погођеним приливом украјинског жита у републику. Али пољопривредници ову меру сматрају недовољном и захтевају системска решења.

Извор: Новости, Спутњик

Srodni tekstovi

Оставите коментар