Европска комисија: Немамо више начина да се боримо против поскупљења хране

Аутор: draganadpetrovic
247 посета

Европска комисија нема више могућности да се бори против раста цена хране и трошкова производње, оценио је европски комесар за пољопривреду Јануш Војћеховски. Он сматра да је једини начин да се ЕУ ухвати укоштац са овим проблемом подизање буџета за субвенције пољопривреди.

Подршка фармерима

Цене хране широм света почеле су да се стабилизују након две године, али остају на високом нивоу због пораста цена енергије и ђубрива, као и шпекулација на тржишту. Више чланова Европског парламента упозорило је да раст цена највише погађа породице из рањивих група, пише EURACTIV.

„Знамо да ове породице трпе велики удар на свој буџет, јер на храну морају да троше много новца. Питамо се шта би још Европска комисија могла да учини, не само да би подржала фармере већ и да би помогла најрањивијим породицама у ЕУ“, рекла је Изабел Карваље, чланица ЕП из редова социјалиста.

Комесар за пољопривреду је на пленарном заседању Европског парламента ове недеље изјавио да је ЕУ већ искористила све расположиве механизме за спуштање трошкова производње и цена хране.

„Комисија је урадила све што је било у њеној моћи да повећа снабдевање храном, које је одлучујући фактор за цене. Желели смо да отклонимо све препреке које стоје на путу повећања производње хране, а које могу да утичу на потенцијално повећање цена. Не знам шта више можемо да учинимо“, рекао је Војћеховски.

Кад је у питању ђубриво, Европска комисија је увела бројне мере, али је свакој држави чланици препуштено да бира да ли ће их имплементирати.

Илустрација: Поскупљење хране највише погађа сиромашније грађане

Отежане околности

„Предложили смо све што смо могли да предложимо у оквиру својих компетенција, предложили смо све те инструменте који су могли да буду примењени, али није улога Комисије да земљама чланицама даје сугестије како да се изборе са инфлацијом“, рекао је Војћеховски.

Комесар је предложио подизање буџета за Заједничку пољопривредну политику (CAP) у наредном финансијском периоду, односно од 2028. до 2034. године. Ова одлука изазвана је чињеницом да инфлација девалвира CAP, а приходи пољопривреде нису подигнути на ниво који би компензовао инфлацију.

„Наши пољопривредници су способни, али раде у изузетно отежавајућим околностима“, рекао је он и поновио да би подршка овом сектору морала да се појача у наредном периоду.

Извор: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/4094664/janus-vojcehovski-nemamo-vise-nacina-da-se-borimo-protiv-poskupljenja-hrane

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар