Ево кад почиње с радом еАграр и убрзање исплате подстицаја

Аутор: draganadpetrovic
354 посета

У току 2023. године планира се успостављање система еАграр који ће уз измене начина пријема захтева који се односи на електронско подношење, додатно убрзати обраду захтева стварајући услове да се сви предмети који се приме у току године у истој години и исплате, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Како додају, нови информациони систем ће омогућити онлајн регистрацију пољопривредних газдинстава и подношење захтева за упис, измене и брисање података из РПГ-а и захтева за подстицаје у пољопривреди, брже одобравање и исплату подстицаја, смањење могућности грешке при подношењу и обради захтева, као и убрзање обраде захтева услед увезивања релевантних регистара, ефикасније извештавање, праћење статистике подстицаја и већи степен контроле. Из Министарства наводе да је еАграр први велики корак ка стварању интегрисаног административног и контролног система државних подстицаја у пољопривреди (IACS), односно система за имплементацију и контролу директних плаћања и субвенција у оквиру мера руралног развоја.

– У предстојећем периоду, Управа за аграрна плаћања ће заокружити информациони систем којим ће се омогућити ефикасна исплата подстицаја уз вишеструко скраћење времена обраде захтева. План је и да се током имплементације ИПАРД III програма пређе са мануелног начина рада на електронски, што би значајно убрзало процес, али и појачало ниво контрола редукујући утицај људског фактора на грешке у раду и омогућујући боље праћење процеса рада у смислу трајања и учинковитости – саопштено је.

 

Илустрација: Управа за аграрна плаћања ће заокружити информациони систем којим ће се омогућити ефикасна исплата подстицаја уз вишеструко скраћење времена обраде захтева

У 2023. години планирано је увођење нових активности које би додатно утицале на брзину обраде захтева и олакшале потенцијалним корисницима приступ средствима из ИПАРД фонда, као и анализа могућности увођења гарантног фонда за олакшан приступ финансијским средствима за физичка лица, пре свега младе пољопривреднике, који имају потешкоћа у добијању банкарских гаранција као средство обезбеђења за коришћење аванса.

У складу са динамиком обраде захтева планирано је да до јуна 2023. године буде одобрена целокупна ИПАРД алокација.
Финансијски допринос Европске уније за ИПАРД III програм повећан је у односу на претходни програмски период за око 60% и износи 288 мил ЕУР.

Очекује се да ће ова подршка ЕУ, заједно са националним и приватним доприносом, износити преко 580 мил ЕУР вредности инвестиција.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3907746/uvodjenjem-sistema-eagrar-ocekuje-se-brza-isplata-podsticaja-uspostava-elektronskog-poslovanja-moguca

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар