Држава купује пшеницу, цена нешто виша од трговаца

Аутор: Gdjakovic
535 посета

Влада Србије је данас донела закључак о сагласности да Републичка дирекција за робне резерве изврши куповину до 200.000 тона меркантилне пшенице, рода 2023. године по цени од 25,00 дин/кг плус ПДВ.

Куповина меркантилне пшенице вршиће се посредовањем Продуктне берзе Нови Сад, а предност приликом пријаве имају физичка лица – носиоци регистрованих пољопривредних породичних газдинстава.

Цена пшенице лоша, из Министарства пoрука која умирује

Минимална количина меркантилне пшенице која се купује од једног активног регистрованог пољопривредног породичног газдинства је 10 тона, а максимално 100 тона.

Задружни савез Војводине упутио захтеве Министарству пољопривреде

 

Управни одбор Задружног савеза Војводине, констатовано је да се земљорадничке задруге и пољопривредници налазе у неповољном положају, који је кулминирао са великим падом цена пшенице и великим трошковима сетве. У складу са тим упућени су захтеви Министарству пољопривреде за већим давањима по хектару, ослобађањима од пореза на услуге, мањим каматама накредите. Захтева се хитна интервенција државе на тржишту кроз обезбеђивање дугорочне мере субвенционисања камата на кредите код пословних банака, са циљем смањења каматних стопа за пољопривредне кредите на ниво од 1-2 одсто и уз откуп по највишим ценама адекватне количине залиха старе пшенице и других пољопривредних култура од Републичке дирекције за робне резерве. Захтева се, између осталог,повећање основних подстицаја за ратарску производњу по хектару, у складу са растом трошкова производње и инфлаторним кретањима.

Srodni tekstovi

Оставите коментар