Држава би да уводи ред, а малинари три евра

Аутор: Gdjakovic
636 посета

Министарка пољопривреде, Јелена Тансаковић, посетила је данас општину Ивањица где је након обиласка пољопривредног газдинства Милана Пантовића одржала састанак са произвођачима малина. Иако је произвођаче највише интересовала цена овогодишњег рода, министарка је била забринутија за квалитет и количну малине коју ће Србија испоручити ове године, с обзиром на временске непогоде које су оставиле веома негативне последице на засаде. Такође је истакла да је држава створила амбијент да цена не буде испод триста динара.

Министарка Танасковић рекла је да држава мора заштитити примарног произвођача али и да се за сваки испоручен килограм малине мора имати папир како би се откуп увео у легалне токове.

Произвођачи кажу да испод три еура немају рачун да улазе у своје малињаке, али верују да ће уз помоћ државе успети да постигну ту цену.

Министарка је данас је уз Ивањицу обишла Ужице и Ариље где је поновила да је држава много учинила како би се тренутна лоша ситуација у малинарству превазишла и како би се увео систем који ће регулисати комплетно боље стање у пољопривреди Србије.

Извор:

https://infoliga.rs/2023/06/22/ministarka-tanaskovic-u-ivanjici-drzava-mora-zastititi-primarnog-proizvodjaca-i-uvesti-otkup-u-legalne-tokove-video/

Министарка код глумца из серије „Игра судбине“ овог пута у улози пољопрвредника

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић посетила је данас пољопривредно газдинство и дестилерију „Босиљчић“ у селу Горјане код Ужица који представљају успешан пример породичног пословања и повратка наших људи из иностранства.

Министарка је том приликом истакла да Србија треба да се поноси оваквим пројектима и да ће држава подржавати овакву врсту пословања које је резултат улагања капитала у родни крај, као и да је радује чињеница да је власник ове детилерије који је читав радни век провео у САД донео одлуку да капитал и знање инвестира у Србију.

Фото: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Танасковић је навела да је породица Босиљчић успела да направи производ вредан пажње, а поред пласмана воћних ракија у плану је и градња туристичких капацитета у оквиру газдинства и похвалила однос породице према пољопривреди, гајењу воћа и еколошкој свести.

„Газдинства попут Босиљчића представљају Златиборски регион на прави начин и могу послужити као инспирација другим пољопривредним произвођачима који су спремни да понуде квалитет, како да унапреде своју производњу и пласирају робу како на домаћем тако и на страном тржишту“, закључила је Танасковић.

О поплавама у Брусу 

Министарка Танасковић обишла је пољопривредне произвођаче на територији општина Брус и Трстеник који су претрпели велику штету услед обилних падавина у претходном периоду и најавила да ће им бити обезбеђена надокнада и помоћ у новцу или роби.

„Пољопривредници који су претрпели штету због поплава треба да попишу све што им је уништено, а комисија из јединица локалне самоуправе изаћи ће на терен и проверавати чињенично стање“, објаснила је министарка Танасковић.

Фото: Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде

Танасковић је додала да ће се одлука о конкретном виду помоћи доносити када пристигну и сагледају се сви захтеви из јединица локалне самоуправе.

„Влада Републике Србије и Министарство пољопривреде је у константној комуникацији са свим локалним самоуправама које имају проблеме услед поплава и заједно проналазимо најбољи начин како бисмо ублажили последице и санирали штету“, истакла је Танасковић.

Танасковић је навела да су не само представници Министарства пољопривреде, већ и друге колеге из Владе на терену и обилази се свих 60 јединица локалне самоуправе.

„За сваког ко је нешто изгубио ситуација је лоша, али зато је држава ту да помогне и зато и јесмо свакодневно на терену“, поручила је Танасковић и додала да је сада пало више падавина него 2014. године.

„Тада смо када смо имали катастрофу. Грађани који имају оштећења и губитке, њима је то највеће и разумем их. Међутим, генерално посматрано, на нивоу свих јединица имамо мање оштећених објеката, путева, усева… и то је захваљујући урађеном у протеклом периоду везано за чишћење корита, и сређивање остале инфаструктуре“, рекла је министарка.

Танасковић је указала да преко “Србијавода” креће додатна санација канала и корита.

„Уз све што је до сада урађено и ови додатни радови треба да обезбеде да евентуално нови талас не направи штету. Формирали смо радну групу и Влада је потпуно посвећена да се штета што пре санира и надокнади. Народ неће остати препуштен сам себи и без помоћи“, поручила је Танасковић.

Министарка Танасковић је након обиласка угрожених подручја на територији општине Брус, посетила и Трстеник где је разговарала са пољопривредницима чији су усеви и газдинства погођени поплавама.

Srodni tekstovi

Оставите коментар