Драстичне разлике у ценама на пијацама, Београд очекивано најскупљи

Аутор: draganadpetrovic
293 посета

Кромпир и црни лук најскупљи су у Београду, док Панчевци морају да издвоје највише новца за купус и телетину. У Новом Пазару су најскупљи пасуљ, јабуке и домаћи сир, док Зрењанинци једу најскупљи кајмак. То су показали последњи подаци Републичког завода за статистику који два пута месечно бележи цене на мало пољопривредних производа. Статистичари на пијачни дан који пада у периоду 1. до 7. и 15. до 21. у месецу прикупљају податке у продавницама и на пијацама са највећим прометом у 17 градова у Србији.

У Ваљеву се може купити јефтин пасуљ, а и цене купуса, јабука и кокошијих јаја су међу најповољнијим у овом граду, али зато једу скуп спанаћ. Према подацима РЗС, по производима који су обухваћени овом анализом, најскупље пијаце и продавнице су у Новом Пазару, Зрењанину и Панчеву, јер је управо у овим градовима највише производа у категорији најскупљих.

За килограм кромпира највише новца је потребно извдојити у Београду, где на пијацама кошта до 100 динара, док се најјефтинији може наћи за 59,99 динара у Ужицу. У осталим градовима просечна цена је око 80 динара. Дефинитивно најскупљи пасуљ једу Новопазарци, а плаћају га од 400 до 650 динара, док се у Ваљеву може купити и за 250 динара. Најчешћа цена на градским пијацама иначе му је око 300 динара. Најскупљи црни лук се продаје у Београду и Панчеву, где кошта до 100 динара, а иначе му је цена у већини градова око 50 динара.

Цене купуса су шаренолике и крећу се од 60 до 150 динара. Најповољнија цена је у Ваљеву, док се по највишој цени килограм овог поврћа може купити у Београду, Крагујевцу, Краљеву, Смедереву, Зрењанину, Панчеву и Сремској Митровици.

За килограм очишћених ораха потребно је издвојити од 750 динара у Врању и Зајечару до чак 1.600 динара, колико износи рекордна цена у Зрењанину. Најнижа цена у већини градова је 1.000 динара.
Најјефтиније јабуке у Смедереву

Јабуке су убедљиво најскупље у Новом Пазару и коштају од 95 до 120 динара. Најјефтиније јабуке се, очекивано, могу купити у Смедереву, јер је околина тог града и позната као воћарски крај, па је најчешћа цена на пијаци око 40 динара, док се у продавницама могу наћи и оне скупље, из увоза за 110 динара. Повољна цена овог воћа је и у Лексовцу и Ваљеву где кошта око 50 динара.

Илустрација: Најјефтиније јабуке могу се купити у Смедереву

Најскупљи лимун се продаје у Београду за 200 динара, док је у главном граду најјефтинији килограм овог јужног воћа око 130 динара. У Новом Пазару, према подацима статистичара не може се купити за мање од 160 динара, док га у Врању има и за 75 динара, а најскупљи кошта 100 динара. Статистичари су најскупље банане пронашли у Новом Саду за 189 динара, мада је цена овог воћа поприлично уједначена и у свим градовима се креће око 150 динара.

Најјефтинија јаја у Ваљеву и Врању

Када су у питању млечни производи, домаћи сир је најскупљи у Новом Пазару, а цена по килограму је у распону од 550 до 650 динара. Толико кошта и у Сремској Митровици и Шапцу, док је у Врању око 350 динара. У Београду је најскупљи домаћи сир 520 динара по килограму. За килограм кајмака убедљиво највише новца, чак 1.450 динара, је потребно издвојити у Зрењанину, док је у осталим градовима цена у распону од 800 до 1.000 динара.

Кокошија јаја се само још на пијацама у Ваљеву и Врању могу купити за 12 динара, док за најјефтинија у већини градова треба издвојити минимум 15 динара. Најскупља су у Крагујевцу, где и на пијацама и у продавницама коштају 19 динара.

За килограм шаргарепе у Панчеву где кошта 120 динара, у Нишу и Смедереву се могу купити по два килограма овог поврћа, јер је упола јефтиније. Спанаћ је најјефтиније пазарити у Зајечару и Лесковцу где кошта 80 динара док је у Зрењанину, Ваљеву, Ужицу и Новом Пазару око 200 динара.

Поморанџе од 150 динара су најскупље у Панчеву, Врању, Краљеву и Суботици, док у Ужицу најповољније и коштају око 100 динара, а у свим осталим градовима су око 130 динара.
Ко купује најскупље месо?

Најскупља јунетина продаје се у Суботици и Крагујевцу, где килограм кошта око 1.100 динара, док је за око 100 динара јефтинија у Новом Пазару, Сремској Митровици и Шапцу. У свим осталим градовима је у распону од 700 динара, колико кошта у Зајечару, до 840 у Ваљеву, осим у Београду где је килограм око 900 динара.

Телетина у Панчеву и Сремској Митровици је око 1.500 динара, у Новом Пазару око 1.300, док се у Крагујевцу може купити за 850 динара, а у Београду кошта око 900 динара.

Илустрација: Свињско месо је најјефтиније у Врању и Лесковцу

Свињско месо је најскупље у Краљеву и кошта око 700 динара, док за крменадле и врат у Врању и Лесковцу где кошта око 500 динара.
Пилетина је најповољнија у Ваљеву, где килограм кошта око 250 динара, а најскупља у Новом Пазару, где кошта 400 динара. У Београду је око 300 динара, као и у већини других градова.

Извор: https://www.euronews.rs/biznis/agrobiznis/47540/razlicite-cene-istih-proizvoda-pasulj-i-jabuke-najskuplji-u-novom-pazaru-teletina-u-pancevu-i-sremskoj-mitrovici/vest

Srodni tekstovi

Оставите коментар