Добри извозни резултати пољопривреде а какав је увоз?

Аутор: Gdjakovic
329 посета

Спољнотрговинска размена сектора аграра Србије у 2022. години износила је 7,9 милијарди евра, што је за петину више него годину дана раније. Највећи удео у извозу Србије у овој области чини храна од скоро пет милијарди евра.

Домаћа пољопривреда је, како је саопштила Привредна комора Србије (ПКС), и у кризној 2022. години успела да оствари добар резултат у спољнотрговинској размени са светом, с обзиром да је Србија у првих десет месеци прошле године разменила прехрамбених производа у вредности од 7,9 милијарди евра. То је, како се наводи, повећање од 20 одсто у односу на исти период годину дана раније.

– Од тога је већи део извоз хране, у вредности од 4,8 милијарди евра, односно за 13,4 одсто виши него што је био 2021. године. Учешће пољопривреде у укупном извозу српске економије чини 17,3 одсто. С друге стране, увезено је робе у вредности од 3,1 милијарди евра, што је за 32 одсто више у односу на 2021. годину, са учешћем у укупном робном увозу од осам одсто – наводи ПКС.

Оно што Србија највише извози, гледано по вредности извоза, јесте воће и поврће (24,3 одсто), следе житарице (20,4), а потом дуван (9,7) и алкохолна пића (8,1).

Што се тиче увоза, такође је највећи удео у њему воћа и поврћа (19,4 одсто), а потом следе кафа, какао, чај, зачини и производи од њих (11,2), те дуван (9,2).

Извор:

https://www.blic.rs/biznis/vesti/izvezli-hrane-za-48-milijardi-evra-dobar-rezultat-domace-poljoprivrede/ln0dk1d

Srodni tekstovi

Оставите коментар