Десет новина у пољопривреди које су у примени и олакшавају посао

Аутор: Gdjakovic
342 посета

Са глобалном популацијом од 7,7 милијарди људи одржива пољопривреда постала је најважније питање на глобалном нивоу. То је довело до, можда, највеће револуције у овом сектору од тренутка када је примитивни човек први пут засадио усеве, и почео да се бави производњом хране. Прецизна пољопривреда, како то воле да кажу стручњаци, постала је незаменљиви део аграра, и најбржи растући светски тренд. Предвиђања су да ће ово тржиште до 2025. године, достићи вредност од 43,4 милијарде долара. У наредној деценији, сматрају научници, догодиће се масовна употреба 10 иновација чијом применом ће се промени схватање, и начин бављења пољопривредом.

УПОТРЕБА ДРОНОВА

Лаке беспилотне летелице, познате као дронови, већ се увелико примењују у аграру. Из ваздуха надгледају усеве, користе се за брже и лакше прскање ратарских и воћарских култура, а истраживања из ове области најављују и начине употребе дронова. Највећи искорак направили су Израелци, који су конструисали летелицу за бербу воћа, која драстично смањују трошкове, али и ангажовање сезонских радника.

Летећи берачи које су испробали израелски воћари, не само да прецизно и нежно беру воће, чак и са највиших грана и врхова стабла, већ га слажу у специјалне контејнере. Могу да се користе за било коју врсту воћа, од јабука до поморанџи, лимуна и авокад, без икаквог оштећења плодова.

ЛАСЕРСКА СТРАШИЛА

Изгледа да је дошло време да добра стара страшила од сламе оду у пензију. На њивама ће их заменити ласерска страшила која су конструисали научници са универзитета на Роуд Ајленду. Ласерско страшило је заправо апарат на соларни погон, који пројектује зелене ласерске зраке које људи не виде на сунцу, али су врло ефикасни против птица које су осетљиве на зелену боју. Аутоматизовани ласерски стрелац испушта зелене зраке преко поља и у висину до 180 метара, а ефикасност је чак 99 процената.

ВЕКТОРИЗАЦИЈА ПЧЕЛА

Пчеле су незаменљиве  када је у питању опрашивање цвета, што директно утиче на квалитет и принос воћарских и појединих ратарских култура. Канадски научници су смислили како да пчеле искористе, и за контролу болести на усевима. У питању је такозвана векторизацију пчела, која је за њих потпуно безопасна. Наиме, природна гљивица под именом БВТ-ЦР7 се у виду раствора ставља у кошницу, где га пчеле покупе на својим ножицама пре изласка, а потом га шире на околне усеве. Експеримент је показао да овако третирани усеви имају већу отпорност на болести, а највећа предност је што је у питању потпуно природан процес. Верује се да ће у наредној деценији ова револуционарна иновација наћи широку примену у пољопривреди.

СКЕНЕРИ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ КВАЛИТЕТА

Цена воћа и поврћа првенствено зависи од квалитета, а преглед и одвајање плодова до сада се махом радило ручно. Истраживачи су осмислили једноставнији и бржи начин кроз употребу скенера, који прецизно и брзо процењују квалитет плода пре одлагања у складиште. У питању су специјалне камере за оцењивање производа и сортирање које при томе ни најмање не оштећују плод. Софтвер упозорава на одступања од задатих параметара и упозорава на недостатке и оштећења још током бербе, па се овакви плодови могу одстранити. Тренутно се ова технологија користи само за сортирање јабука, али само је питање дана када ће се проширити и на остале воћарске и повртарске врсте.

Илустрација: Навигације у тракторима и аутоматизована пољопривреда већ је стварност

НАДЗОР И УПРАВЉАЊЕ УСЕВИМА И ЗЕМЉИШТЕМ

Прецизна пољопривреда укључује прикупљање свих важних података, не само о засађеним усевима већ и о стању земљишта. Научници су дошли на идеју да повежу употребу сензора постављених у земљу, дронова, сателита и трактора. Технологија ради у реалном времену, пољопривредник у сваком тренутку може да зна каква је плодност и влажност тла, колико хранљивих материја користе засађене биљке, какво је стање лишћа,  да ли биљку нападају штеточине и инсекти, и који. Сви ови подаци комбинују се са  уграђеним ГПС, па приликом, рецимо ђубрења, сам програм одређује количину хранљивих материја коју ће испустити, зато што развој усева најчешће није подједнак на свим деловима засађене парцеле.

АУТОМАТИЗОВАНА ПОЉОПРИВРЕДНА ОПРЕМА

Аутоматизована пољопривредна опрема као што је самоходни трактор и сејалица, већ се примењују у аграру. На овај начин се присуство човека на њиви своди на најмању могућу меру. Задатак пољопривредника је да у посебан компјутерски програм убаци одређене параметре, а машине ће саме неуморно радити како би допринеле већим приносима. На овај начин класичан мануелни рад на њивама практично ће постати непотребан, а пољопривредници ће за то време моћи да се баве другим стварима.

КИНЕМАТИКА У РЕАЛНОМ ВРЕМЕНУ

Кинематика у реалном времену (РТК) је технологија која је још у повоју, али се већ да наслутити њена примена у аграру. Она ради на побољшању тачности постојећих ГПС сигнала и елиминисању садашњих грешака. То значи да ће врло брзо тачност ГПС сигнала бити прецизна у сантиметар. Осим тога, захваљујући повезаности са сателитима који ће слати прецизне метеоролошке податке, биће могуће предвидети тачне приносе  и трошкове на газдинству. Ова технологија се тренутно примењује на премеравању земљишта са циљем да се одреди најбоља густина биљака и планови обраде ускладе са земљиштем на којем се саде.

ТЕХНОЛОГИЈА МИНИХРОМОЗОМА

Генетски инжењери искористили су примену технологије мини хромозома да би побољшали генетске особине биљке. Иако садржи само мале количине генетског материјала, мини хромозомима се може манипулисати употребом генетског инжењеринга, да би се постигло побољшање, или допуњавање нутритивног садржаја усева. Новим особинама може се побољшати толеранција биљака на сушу. И све то без претераног уплитања у природни раст и развој саме биљке.

КРУЖНИ УЗГОЈ

Суштина ове методе је да нема више отпадака и бацања, односно да се све у самог аграрној производњи може искористити. Рецимо, остаци од разних усева после жетве могу да се искористе за компостирање, а ова врста природног ђубрива потом се користи за исхрану поврћа. Уз то могуће је и комбиновање са узгојем стоке, што доноси додатну добит. Циљ је постићи симбиозу између гајених биљака и животиња, при чему се готово у потпуности избацује потреба за хемикалијама, али и смањује потрошња воде.

СУНЧЕВА ЕНЕРГИЈА ЗА ПРОИЗВОДЊУ ВОДЕ

Коришћење сунца за претварање морске у питку слану воду је сан научника од давнина. Камен спотицања били су огромни трошкови оваквих постројења због велике употребе електричне енергије. Међутим, научници већ увелико раде на томе да постројења за пречишћавање и дестилизацију воде користе соларну уместо електричне енергије. Соларни панели су лаки за постављање што практично значи да би овакве мини фабрике воде могле да направе било где. На овај начин могао би да се реши проблем недостатка питке воде за заливање и наводњавање.

ВЕРТИКАЛНИ И ХИДРОПОНСКИ УЗГОЈ

Вертикална пољопривреда и производња у затвореном као што су стари хангари, фабрике или рударска окна, драстично умањује потребу за обрадивим површинама. За разлику од традиционалне пољопривреде, ова врста узгоја све чешће је повезана са градским и урбаним срединама, јер не захтева обрадиво земљиште. Када се томе дода хидропонски узгој, односно гајење биљака у посуди са хранљивим материјама употреба воде за заливање се умањује за чак 75 одсто. Уместо сунчеве користи се вештачка светлост за раст биљка, док ће радну снагу заменити употреба специјализованих робота, што ће умногоме појефтинити производњу.

Srodni tekstovi

Оставите коментар