ДЕЛТА ЗАБЕЛЕЖИЛА РЕКОРДНИ УСПЕХ У ПОСЛОВАЊУ

Аутор: Gdjakovic
280 посета

Делта Холдинг је у 2022. години остварио рекордне резултате – приходи од продаје достигли су 782,4 милиона евра, што је 30% више него у 2021. години док је ЕБИТДА (оперативни профит пре опорезивања) од 86,9 милиона евра, за 34% виша у односу на годину дана раније.

„Веома смо задовољни што је најбољи резултат постигнут у години која је на глобалном нивоу била изузетно изазовна“, рекла је Милка Војводић, ЦЕО и потпредседник за економију и финансије Делта Холдинга на годишњој конференцији за медије. „Оно што нам је омогућило рекордно пословање су пре свега наши људи, високог знања и мотивације, као и политика континуираног инвестирања у развој. У 2022. години инвестирали смо 97 милиона евра, док ће у текућој години улагања достићи 204 милиона евра.“

У 2022. години у буџет Републике Србије уплаћено је 164,3 милиона евра. У 2023. години Делта Холдинг планира приходе од 920 милиона евра (раст 18%) и ЕБИТДА први пут преко границе од 100 милиона евра (101,7 милиона, повећање од 17%).

На традиционалној годишњој конференцији за медије представљени су резултати пословања свих бизниса у оквиру Делта Холдинга са фокусом на најважније пројекте компаније у 2022. години – 110 милиона евра вредна реконструкција Сава Центра која је у току и планирано је да се заврши крајем 2023. године, лансирање регионалног е-цоммерце бизниса Ананас који је већ постигао одличне резултате у првој години пословања са преко 100.000 веома задовољних купаца, и даље модернизације и осавремењивање пољопривредне производње у оквиру Делта Аграра који бележи одличне резултате у пословању али и извозу у 2022. години.

„Ананас је једно суштински ново корисничко искуство. 97% испорука реализовано је наредног радног дана од дана поручивања. Тренд раста је изузетан. Из квартала у квартал број поруџбина повећаван је 3 пута, а промет 2,7 пута“, рекла је Марија Десивојевић Цветковић, виша потпредседница Делта Холдинга за стратегију и развој. Она је представила такође и резултате стратешког пројекта инвестирања у соларне електране на Делтиним локацијама у 2022. године чиме се постиже ефекат смањења карбонског отиска као да је засађено 205.000 стабала, односно пошумљено 220 хектара.

Делта Холдинг је основан 1991. године у Београду а тренутно запошљава скоро 4.000 људи на више локација у Србији и у региону. Компанија своје пословање реализује кроз пет организационих целина: Делта Аграр Група, Делта Фоод Процессинг, Делта Реал Естате Група, Делта Дистрибуција и дивизија нових технологија. Чланице Делта Холдинга баве се аграрном производњом, производњом хране, извозом, увозом, заступањем иностраних компанија, дистрибуцијом робе широке потрошње, продајом аутомобила, развојем некретнина и развојем нових технологија.

ДЕЛТА АГРАР РЕКОРДЕР

Компанија Делта Аграр имала је рекордну годину у својој историји пословања са 319,8 милиона евра прихода у 2022. години (раст од 15,6%) и планом за даљи раст – на 356,3 милиона евра у 2023. години (раст 11,4%).

Рецепт за успех Делта Аграра је у улагању у најсавременију аграрну технологију, због чега већ данас већи део пословања чини тзв. паметна пољопривреда. Под системима за надовњавање налази се 28% обрадивих површина Делта Аграра, далеко више и од европског просека; укупно је мапирано 6.200 хектара, а варијабилна сетва примењује се на 425 хектара.

Делта Аграр је у 2022. години извезао пољопривредних и прехрамбених производа у вредности од 101 милион евра, а производи из Србије нашли су се на тржишту 34 земље, од Европе, преко Далеког истока, до Сједињених Америчких Држава.

ОДРЖИВО ПОСЛОВАЊЕ ДЕЛТА

Пројекат Наше село, који је Делта покренула 2018. године, у 2022. години проширен је и на Бачко Ново Село. Сва газдинства из овог насеља укључила су се у пројекат а почео је процес модернизације пољопривредне производње кроз едукацију коју пружају стручњаци Делта Аграра. Кредите Ерсте Банке, партнера на пројекту, узело је 11 имања, а камату на њих преузео је на себе Делта Аграр. У пројекту Наше село од раније су села Дубочане и Мала Јасикова у општини Зајечар.

У 2022. години фокус друштвене одговорности стављен је на обновљиве изворе енергије. Пуштено је у рад 8 соларних електрана на Делтиним локацијама, а у 2023. години у плану је отварање још 10 соларних електрана.

На оним локацијама на којима су постављене соларне електране остварујемо уштеду електричне енергије између 15 и 30% и то је значајно за нас као компанију. Међутим, много је већи значај за ширу заједницу, односно за очување животне средине. Соларне електране које је инсталирала наша компанија донеће смањење емисије угљен диоксида за 4.500 тона на годишњем нивоу. Овај ефекат смањења карбонског отиска једнак је по свом ефекту као да смо засадили 205.000 стабала, односно пошумили 220 хектара.

Srodni tekstovi

Оставите коментар