Да ли је могућ увоз малине у Србију и како то утиче на цену код нас и у региону?

Аутор: Gdjakovic
418 посета

Према речима представника малинарских удружења у Босни и Херцеговини, али и хладњачара који послују и у тој земљи и у Србији, у нашу земљу је незваничном одлуком онемогућен увоз малине из БиХ у Србију. Саговорник Нове економије каже да се на тај начин крше правила слободног тржишта, али и додатно обара цена домаће малине која је иначе иста у обе земље.

Проблем је у томе што је Србија забранила увоз малина док не продају своје у иностранству, док цела Босна и Херцеговина извози малину у Србију, а они онда даље извозе у иностранство, рекао је недавно за портал Фактор.ба (вест су пренели и други поертали у БиХ) Иван Стојановић, из Удружења Виламет у БиХ.

„Влада Србије у марту 2023. године донела је одлуку да се забрањује увоз малине из Босне и Херцеговине, док не продају своју малину. Људи ће морати да одустану од производње малина јер у овој години неће имати новца за узгој новог рода. Ово је изгледа почетак краја производње малина“, додаје Стојановић.

Неџад Бићо, председник Удружења пољопривредника ФБиХ, такође је потврдио за Фактор.ба, да ће малинари пропасти јер зависе од Србије која је откупљивала малине из БиХ. Уз то откупљивачи малине у Федерацији БиХ нису успели да је продају.

„Дакле, ситуација је иста као и у РС (Републици Српској). Откупна цена малина већ неколико година добро пада. У БиХ немамо ни стратегије за производњу малина. Много се малињака и почупало и производи се нешто друго, па је производња малина пред гашењем у целој БиХ“, каже Бићо.

Према његовим речима, малинарима не може нико да помогне, јер откупна цена зависи од светских берзи и од извоза.

„Србија је забранила увоз наших малина и наша једина одбрана је да ми на исти начин узвратимо Србији и чувамо своје тржиште о било којем призводу да се ради, а исто тако и према Хрватској или било којој другој држави. Међутим, Вијеће министара БиХ више штити економије у Србији и Хрватској, а за Босну и Херцеговину није их брига“, каже Бићо.

За Нову економију све то је потврдио и директор једне од хладњача у Србији који понекад увози малину из Босне и Херцеговине, откупљује малину у Србији и извози то воће из Србије (име и презиме познато редакцији).

„Купујемо сво воће, малину, шљиву, вишњу, имамо и малу хладњачу у Босни“, све ове године година није био никакав проблем да се малина која се у складишти у БиХ увезе у Србију“, каже саговорник нашег портала.

Како објашњава, малину из Босне могли су да извозе из те државе, али су желели да се она сортира и припрема за извоз у Србији, како би запослили више људи из наше земље.

„Фармери су тражили да се забрани увоз малине из Пољске, Бугарске, Босне, што Србија не сме да уради. Ако би званичнои забранила увоз из тих држава, онда би те државе такође забраниле извоз“, објашњава наш саговорник.

Како подсећа, прошле године у августу или септембру, неки фармери су се љутили због ниске цене и тражили да држава натера приватнике да подигну цене.

ПАД УВОЗА И ИЗВОЗА

Према подацима које је Републички завод за статистику (РЗС) доставио Новој економију, увоз, али и извоз малине у Србију и из Србије је у паду током 2022. и 2023. године.

Највећи проблем је пад вредности њеног извоза који је током 2023. године био за трећину мањи него 2021. године. Према тим подацима, извоз и даље далеко надмашују увоз малине.

„НЕМА НИКАКВОГ МЕШАЊА МАЛИНЕ“

Малинари из Србије раније су се жалили како велике хладњаче увозе малину из других земаља, у којима је наводно јефтинија, мешају је са малином из Србије и продају по мањој цени.

Наш саговорник дематује да било ко од хладњачара прибегава таквој „пословној“ стратегији.

„Малина у Босни кошта исто као и у Србији и нема никаквог мешања, увозе се мале количине. Увоз из Босне стоји од августа, а 90 посто малине, ми смо платили све 15. септембра и прошле и претпрошле године, већина њих није ништа платила или веома мало. Они чекају да им држава поново репрограмира кредите који доспевају сад у марту“, каже саговоник Нове еконоимије.

Како додаје, у Србији влада уверење како је решење да се у Босну извозе домаћи млеко, сир и јаја, да извозимо малину у Пољску или Немачку, а да се од њих ништа не купује.

„Они мисле да то може. Ми смо 2022. увезли 22 камиона из Босне, а наш извоз је био 750 камиона, то је (увоз из Босне) мање од три посто, људи претерују, ми смо 20 година ’држали’ босанску малину, ми је увеземо и држимо целу под контролом“, каже наш саговорник.

Он оцењује и да ће Србија ове године имати још нижу цену малине због тога што се малина из Босне продаје по нижој цени у свету.

Малине у Бугарској и у Босни су, према његовим речима, истог квалитета као оне из Србије, чак и бољег боље од оних из Србије, у Бугарској због повољније климе, а у Босни и Херцеговини јер су берачи ревноснији и не беру их прљавим рукама.

„Овде сваки други бере прљавим рукама и стално су рекламације, јуче је у немачком часопису објављено да се једној српској фирми враћају десетине камиона због тога што малине имају те гљивице, норовирусе“.

Мешање малине је како подсећа, тежак царински прекршај за који се иде у затвор, када се малина увезе из неке државе у њеној декларацији то и стоји.

Текст у целости читајте на линку испод:

Нова економија/Ивана Павловић

Током прошле године настављен је тренд пада извоза малине из Србије, и у тонажи и у девизној вредности, који је забележен и током 2022. године

Са вредношћу од око 280 милиона евра, извоз прошле године је био за трећину мањи него 2021. године, показују подаци Републичког завода за статистику, преноси Нова економија.

У истом периоду пао је и увоз тог воћа у Србију, у коме је традиционално предњачила малина произведена у БиХ.

Из Босне и Херцеговине увозили само смрзнуту малину – 2021. године 4.951 тона у вредности 22,22 милиона евра, следеће 2022. године 2.327 тона у вредности милиона евра 11,45 милиона евра, и од јануара до новембра 2023. године 1.450 тона у вредности 4,68 милиона евра, тако да је и увоз малине из БиХ у Србију такође опао.

Укупан увоз смрзнуте и свеже малине у Србију био је 6.716 тоне током 2021. године и (од тога 43 тоне свеже малине), вредео је 30,69 милиона евра. Током 2022. године увезли смо 2.354 тоне смрзнуте и свеже малине (од тога 500 тона свеже малине) и тај увоз вредео је укупно 20,38 милиона евра. Од јануара до новембра 2023. године увезли смо 3.232 тоне смрзнуте и свеже малине (од чега 51 тону свеже малине), у укупној вредности од 10,5 милиона евра.

Задњих година малинари су у незавидном положају и због ниже откупне цене тог воћа. У последње три године извоз малине из Србије био је највећи 2021. године, износио је 99.861 тона (од тога 1.900 тона свеже малине) и тада је вредео највише – 431,88 милиона евра (укупно, и смрзнуте и свеже).

Извор:

Srodni tekstovi

Оставите коментар