Да ли се исплати продаја на кућном прагу?

Аутор: draganadpetrovic
439 посета

Последњих година концепт продаје хране на кућном прагу у селима широм Шумадије показао се као исплатив. Драган Јовановић у селу Загорица код Тополе на газдинству има фарму различитих домаћих животиња, бави се товом свиња, производи суво месо, продаје кокошија јаја а у плану му је да прави и козји сир чиме би заокружио понуду здравих намирница.

Газдинство Драгана Јовановића, у селу Загорица код Тополе, се већ тридесет година бави производњом хране, меса, јаја, млека међутим тек последњих година домаћинство се озбиљније развило у правцу концепта фарме различитих животиња и продаје намирница на кућном прагу. Драган има до тридесет крмача различитих аутохтоних раса, држи мангулице, ресавке, моравке а продаја прасића је за сада примарна и како сам каже иде добро.

Илустрација: Драган има до тридесет крмача различитих аутохтоних раса
„Годинама је била цена 200, динара, па 180, па 230, и то је било баш две три године, а сада је цена око 400 динара. Тренутна вредност је 370 динара и ја пратим пијачне цене, како је на пијацу тако продајем кући, не ударам неке ненормалне цене иако је добар квалитет али и човек који купи мора од нечег да живи, могао је да купи на неком другом месту, није морао да дође овде код мене на крај света. Цена је задовољавајућа сада у односу на многе ствари у пољопривреди, тако око 400 динара односно 370 то је стварно добра цена. Економски аспект је врло битан јер је три пута већа цена ако ја све одрадим и испоручим на свом кућном прагу него да продам на пијаци, да касапи купе од мене а они у својој касапници продају моје прасе и имају већу зараду за три дана него ја за три месеца рада. Оно што се од прасића не прода остаје код нас у тову и онда све то оде у суво месо, дође човек купи целу свињу, ја му одрадим, он плати живу вагу свиње и плати ми услугу ређања, сушења, одрадим чварке, пихтије, кавурму, комплет све од свиње што може да се добије“, каже Драган Јовановић.

Илустрација: Купци долазе из свих крајева Србије

Потражња за домаћим сувим месом је порасла, купци долазе из различитих крајева Србије да пазаре разнолику понуду на Драгановом газдинству, највише се продају чварци а доста се купује и маст од мангулице.

„Сушим на дрвима, традиционално како се радило вековима уназад овде у Шумадији. Сушим на шљивовом дрвету, букви, на дрвету крушке и дрва увек треба да буду сува, тако дају специфичну арому, црвену боју. Сушим суво месо, сланину, кобасицу, сува цревца, правимо кавурму, правимо пихтије, дакле све од свиње што може да се произведе, чварци, маст. Ту је и маст од мангулице. Највише захтева времена шунка од два метра, специфична је јер не може никад иста температура да буде доле и горе у пушници, па онда треба да се окреће и њу не може такву свако да је осуши да буде свуда једнака јер може да буде један крај сиров, други пресушен, постоје ту ситне форе да она испадне одлична“, објашњава Јовановић.
Драган Јовановић у селу Загорица шири своју фарму, држи и алпино козе па су у плану сиреви и качкаваљи који ће проширити понуду хране на кућном прагу.

„Већ имају вишак млека који јарићи не могу да исисају, а кад јарићи не буду сисали правићемо мало козјег сира, качкаваља све што можемо да произведемо јер већ продајем ту суво месо од својих свиња, продајем домаћа јаја од кока, па затим ракију домаћу а онда ће доћи козји сир и што је већа прича већи је и круг, од свега имамо по мало а нама као домаћинству је боље јер породица може да живи од ове производње и то и јесте смисао. Држали смо само за своје потребе јер покојни деда је био зидар, отац зида и дан данас тако да је то био неки основни приход у домаћинству а ово смо држали за своје потребе, међутим ја сам кренуо мало по мало и видео да ту има математике, а определило ме је и то што ово село има неких стотинак кућа и неко не држи ово што ја све држим и скоро да немам конкуренције. Има на пар места да неко држи нешто од овога свега што ја имам али не држи нико све. У будућности, за десетак година ја мислим да ћу вероватно ја бити једини који ће ако опстане да има тако свега“, сматра Јовановић.

Илустрација: Продаје и домаћа, свежа јаја

Драган за потребе сопствене фарме обрађује 10 хектара земље, остало докупљује а сам концепт живота на селу уз продају здравих намирница на кућном прагу показао се исплативим.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/prodaja-domace-hrane-na-kucnom-pragu-u-selima-sirom-sumadije_1426340.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар