Да ли може да се живи од цветног бизниса?

Аутор: Gdjakovic
324 посета

Почетак фебруара је тек наговестио да права зима изгледа тек долази. Благе температуре током јесени, децембра и јануара донеле су бржу вегетацију тако да је и у затвореном простору било тешко одржавати производњу. Циклама је необичан цвет тешко одржив, мада цвећари кажу да пола године мирује, пола године може да цвета.

Имајући у виду да су за биљке од велике важности светлост, топлота и влажност, један од најбитнијх послова током зиме јесте одржавање оптималне температуре у пластеницима, тако да са хладнијим данима цвећари имају више посла. Ипак ова зима још увек није показала своје ћуди. Цвећари знају да кажу, мач са две оштрице, јер је пролеће у сред зиме измамило биљке, које би тек почетком марта требале да буду овако бујне.

,, Нама не одговара ни сувише јака, али ни сувише блага зима. Истина је да смо ове зиме, бар досада прилично уштедели на енергентима, али је зато било тешко одржати производњу и контролисати бујност цветница. Многе колеге кажу да су примуле за мартовски програм већ процветале, дакле ту зараде ни продаје нема. Са цикламом је мало лакше јер њен период цветања је дужи, али се зато мора чистити врло често. Када имате осцилирајуће температуре врло је тешко темпирати датум испоруке, каже Дргана Шоловић из Цветне Оазе.

У пластеницима са цвећем увек има много посла. Да би биљке биле лепше и здравије најважније је редовно прихрањивање, заливање, прскање, а све то кошта. Сваки производни циклус био је све скупљи, а на газдинству Цветна оаза га раде током целе године, па ће и цене на велико бити кориговане.

,, Мораћемо и ми да коригујемо цене, јер су нам сви импуте поскупели, од саксија, земље прихране, заштите. Највећа ставка је огрев. Прошле сезоне угаљ је био 100 евра, а ове 200 евра. Пелет је био још скупљи, тако да ће на велико циклама бити 300 динара“.

 Породица Чоловић из Чибуковца надомак Краљева, цвећарством се бави 17 година те имају озбиљан радни стаж у овом послу што потврђује 7 такозваних савремених пластеника бродова, али и завидан број купаца који им указују поверење

,, Сви радимо, супруг и ја, али и синови и снаје, што је свакако данас велика уштеда јер је тешко и наћи и плаћати раднике. Ми не правимо паузу и наш производни циклус траје током целе године. Кад имате цвеће у пластенику то је као да имате малу бебу, морате водити рачуна о безброј ствари. Током децембра и јануара једном недељно треба залити, а веома је битно редовно прихрањивати биљке и превентивно третирати против трулежи, пламењаче. Можда чудно звучи али када је биљка најлепша она се мора прскати како би смо избегли појаву неких болести“каже Драгана.

Циклама ће свакако бити најтраженија наредних дана, а ми смо упитали за неколико савета како је сачувати.

,, Када је добијете или купите пуни оптимизма да ћете уживати у њеним цветовима, од белих, розе, до црвених и циклама боје, она после неколико дана почне да вене, а листови жуте. Прво правило! Ако сте зимогрожљиви и волите зими да вам буде веома топло у кући или стану, циклама неће бити ваш „цимер“. Наиме, она не трпи високе температуре, а још мање сув ваздух. Температура ваздуха у којој она ужива је од 10 до 15 степени. Највише воли прозор на северној страни, а ако имате парно грејање, на радијатор ставите прво даску, па онда саксију. Тако топао ваздух неће ићи право на биљку. Не воли ни промају. Воли сунце, али не директно.,,

Ипак као и свака цветница и она има ограничен рок, тако да је чини се обнова мало тежа. Посебно обратити пажњу, каже наша саговорница на воду.

,,Циклама цвета од новембра, целе зиме и пролећа, након чега улази у фазу мировања. Друго правило – када је у фази цветања, требало би је заливати два до четири пута недељно. Али вода не би требало да додирује стабло и лишће и мора бити одстајала. Воду сипајте у подметач и после једног сата, проспите вишак воде. За тих 60 минута циклама ће узети воде колико јој треба. Када приметите увеле листове и прецветале цветове, одстраните их, али никако маказама или ножем, већ их ручно откините.,,наставља наша саговорница

Када биљка крене да се суши и да јој се губе листови, није све изгубљено. Јер она тада улази у период мировања. Преместите је у хладнију просторију, смањите заливање на највише једном недељно. Пустите да се осуше листови. После месец дана је заливајте два пута месечно. До лета ће потпуно нестати надземни део биљке. Тада се циклама сели на тамно и суво место, далеко од сунца. У таквим условима мора да проведе најмање месец дана. У том периоду се не залива.

,, Када уђе у фазу мировања, односно када прецвета, заливајте је једном у недељу дана. После месец дана овог третмана заливање је једном у 15 дана. На крају њеног мировања прекините заливање и преместите је на суво и тамно место да се одмара, такође месец дана. Када прође њен захтевни календар, и после једног месеца потпуног мировања, пресадите гомољ у саксију један број већу. То је углавном августа месеца. Гомољ очистите од земље и трулих жилица, саксију добро оперите и поштујте правило да трећина гомоља буде изнад земље. Тада је држите у засени и умерено заливајте. Када се појаве нови листови, преместите је на светлије место, али никако је не излажите подневном светлу. Тада почните полако и са прихраном.,,саветује наша цвећарка.

Циклама је вишегодишња биљка , пореклом са средоземног подручја, Мале Азије и острва Кипар и Родос, откривена средином 16 века. Сама реч циклама изведена из латинског или грчког језика значи окрени се. Цвета током зимског периода, а красе је мали, нежни и миришљави цветови . Новије сорте имају тамнозелене листове, срцастог облика са сребрно-зеленим шарама, који попут прстена излазе из гомоља. Цветови цикламе састављени су од пет латица, које су окренуте уназад и могу бити беле, светлоружичасте и љубичасте, до тамноцрвене или бордо боје. Сваки лист или цвет расте на појединачном стаблу. Постоје 23 врсте цикламе, припада групи примула. Цикламу зову још и зимском лепотицом и симболизује љубав, срећу и искреност. Ипак и поред своје раскоши, опште је познато да је врло осетљива.

Цвећари су ипак једногласни у ставу да је производња цвећа најлепша грана пољопривреде и поред тога што је најскупља и веома захтевна. Колорит боја и мириса одагнају мисли, напуне батерије и дају елан за нове победе. Баш као ова циклама о којој смо открили неке детаље како да јој се дивите дужи период.

Srodni tekstovi

Оставите коментар