Гости из Африке са министром Мартиновићем посетили Сајам пољопривреде у Новиом Саду

Аутор: Gdjakovic
47 посета

“Новосадски сајам пољопривреде је за нашу земљу једна од најзначајнијих привредних манифестација. Овај традиционални сајам осликава српску пољопривреду. Поносни смо због могућности да наши грађани и произвођачи представе своје производе и свој рад посетиоцима из региона, Европе, па и света. Сама чињеница да 47 одсто целокупне српске пољопривредне производње заврши на веома захтевном европском тржишту, које броји око 500 милиона становника, говори у прилог томе да наши привредници имају капацитета и да њихови производи пролазе веома високе и строге критеријуме који се односе на безбедност и квалитет хране”, истакао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић на 91. међународном сајму пољопривреде у Новом Саду, након што је са делегацијом Републике Малави, обишао халу “Мастер”, халу 1А, као и халу органске производње.

Мартиновић је данас на штанду министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде угостио и делегацију из Габонске Републике, у чијем је присуству одржао састанак са представницима БиоСенс Института где су делегацији представљене све могућности коришћења информационих технологија у области пољопривреде. Потом су обишли штандове Института за кукуруз “Земун Поље” и произвођача пољопривредне механизације “Мајевица”, са којима је било речи о успостављању сарадње и куповине производа и механизације.

Осврнувши се на претходно одржане састанке и преговоре са делегацијама Република Малави и Габон, министар је нагласио да њихове земље имају потребе за пољопривредном механизацијом, за различитим врстама пољопривредних производа, нашом семенском робом, те рибом, а заинтересовани су и за стицање знања од наших пољопривредних факултета и реномираних института. Додао је да су две афричке земље потенцијално тржиште за српске производе.

Говорећи о све више траженој органској храни, Мартиновић је најавио да ће министарство на чијем је челу, као и целокупна Влада Србије уложити додатни труд и напор, како би се више помогло нашим произвођачима органских производа.

Министар је у име Владе Републике Србије изразио захвалност представницима Републике Малави и Габонске Републике што ће на Генералној скупштини УН у четвртак, 23. маја, гласати против Резолуције о тзв. геноциду у Сребрници. Нагласио је да су председник Републике Александар Вучић и Влада Србије чврсто опредељени за мир, стабилност и развој свих држава насталих на простору бивше Југославије, али су, такође, опредељени да бране част и достојанство српског народа. Додао је да ће у наредном периоду бити потписан Меморандум о стратешкој сарадњи у области пољопривреде са Габонском Републиком.

У оквиру данашњег сајамског програма министар Мартиновић говорио је на конференцији коју је организовало ЈВП “Србијаводе” и том приликом истакао да је посвећеност одрживом управљању водним ресурсима неупитно, те да представља стратешки приоритет српске Владе.

“Инфраструктурни пројкети које спроводимо и Национална стратегија наводњавања коју развијамо, јасно показује нашу одлучност да се суочимо са свим изазовима, јер ово није само питање водопривреде, већ је и питање националне сигурности и просперитета”, закључио је Мартиновић.

Mинистар је приликом обиласка сајма, између осталог, посетио и штанд Републике Српске и штанд Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Srodni tekstovi

Оставите коментар