Госпојина 2023 -Концерти, Пољофест, Котлић и још много тога

Аутор: Gdjakovic
299 посета

У срцу Новог Бечеја, од 24. до 27. августа, одвијаће се непоновљиво четвородневно искуство, које обједињује музичке перформансе, неодољиве укусе иактивности за све генерације. Сви сегменти богатог програма овогодишњих Великогоспојинских дана пружају прилику да дубље уроните у дух локалне културе, сачуване традиције и уживате у незаборавном летњем фестивалу.
Четвртак, 24.08. – Почетак у великом стилу
Свечано отварање Госпојине ће се одвијати уз Дефиле парадних запрега, величанствену поворку која ће кренути из улице Милошев пут, а затим ићи кроз улице Маршала Тита, Вука Караџића, све до Светозара Милетића, завршавајући на платоуТиског кеја, где ће се одржати29. Ревија парадних запрега.
Овогодишње издање је посебно јер Великогоспојински дани по први пут почињу овим спектакуларним дешавањем, за које је обично био резервисан последњи дан. С обзиром на богату историју овог догађаја и чињеницу да сваке године бележипораст бројаучесника, очекује се да ће и ова година донети прегршт магичних тренутака.
Гимназијска улица ће у четвртак увече постати Улица занатског пива, и до краја Госпојине ће на истој локацији нудити посетиоцима широку палету аутентичних пивских укуса.
Петак, 25.08. – Пољопривреда и гурмански ужици
Петак нас води у свет пољопривреде и безвременских укуса. Поподневни часови испуњени су приликама да се упознате са пољопривредним чарима, али и да кувате или дегустирате врхунске рибље чорбе.
Госпојински Пољофест ће се по десети пут сместити се на шармантном платоу уз обалу реке Тисе и ту ће се задржати до краја Госпојине 2023, односно до недеље, 27. августа.Пољофест, са традицијом дугом десет година, окупља шаролику палету излагача из света пољопривреде, представљајући све – од домаћих произвођача и задруга до компанија са најсавременијим техникама и технологијама. Пољопривредна механизација и технологија, од трактора до најновијих уређаја за обраду и бербу, биће представљени уз стручњаке који су ту да разговарају и поделе своје знање.
За оне који негују љубав према рукотворинама и домаћим деликатесима, Етно базар у центру Новог Бечејабиће права оаза. Непроцењиве рукотворине и домаћи производи гарантоваће аутентичност и осећај носталгијеод петка до недеље.
И док Пољофест и Етно базар причају своје причу, Авлија забавлија дочекује најмлађе са широким осмехом. У дворишту новобечејске Народне библиотеке, интерактивне радионице и весели перформанси испуниће деципоподневне сате игром, смехом и весељем.
Гурманима ће петак свакако обележити Госпојински котлић. Далеко чувене рибље чорбе традиционално ће се кувати на „ланцу“, а жири од пет чланова изабраће добитнике пехара и вредних награда.
Први музички наступ на овогодишњој Госпојини припашће Ђусију Ковачу, музичару који је подједнако вешт у готово свим жанровима и нуди шарен репертоар на својим концертима.
Не заборавимо и на Шаховски турнир у Дому културе који организује Општинска организација инвалида рада Нови Бечеј, а на који су добродошли сви љубитељи овог древног интелектуалног изазова.

Субота, 26.08. –Нове активности и концерти
Субота доноси акцију и занимљивости на сваком кораку. Отворени дан Речне флотиле Војске Србије пружиће ретку прилику да посетиоци ступе у контакт са војном опремом и упознају се са улогом Речне флотиле.На истом месту, моћи ће да се присуствује и приказу опреме и вештина Жандармерије Србије, где ће професионалци демонстрирати своје импресивне вештине
Дечја улица, подманифестација која ће се одржавати и у недељу поподне, дочекаћемалишане са спортским играма у дворишту Народне библиотеке.
Суботње вече окреће се врхунској музици и забави. Бина на Тиском кеју угостиће легенде различитих музичких жанрова – Партибрејкерс донеће свој препознатљив звук у Нови Бечеј, а затим ће и С.А.Р.С. и Сенидах загрејати ноћ својим хитовима.
Недеља, 27.08. – Врхунац и затварање
Последњи дан Госпојине ће, поред поменутих подманифестација које ће се одржавати и тог дана, окупити и вернике и поштоваоце традиције, пружајући јединствену прилику да буду део Великогоспојинске литије. Литија ће кренутиод Српске православне цркве Преноса моштију Светог Николаја Мириликијског, а затим ће шетњом кроз парк, па узТиски кеј, завршити уновобечејском Манастиру Успења Пресвете Богородице.
Недеља нуди и незаборавно музичко искуство. Јелена Карлеуша, са својом екстравагантном појавом и моћним вокалом, и Аца Лукас, са страственим изведбама које се памте, унеће неопходну дозу забаве у последњи дан Госпојине.
Госпојинско коло, међународна фолклорна манифестација са више стотина учесника, пружиће посетиоцима незаборавни приказ традиције и игре. Улица занатског пива приредиће још једно, последње вече уживања у крафт пивима, а незаборавни ватромет на Тиском кеју означиће затварање Госпојине 2023.
Доживите незаборавну четвородневну Госпојину 2023 и будите део традиције и узбуђења у срцу Новог Бечеја!

Доживела је дочек у Србији какав није ни сањала, проглашена за светицу православља упркос томе што је била католкиња

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар