Водич за извоз воћа и поврћа на тржишта УАЕ и Саудијске Арабије

Аутор: draganadpetrovic
267 посета

Публикација „Водич за извоз воћа и поврћа: Практичне информације о извозу свежег воћа и поврћа из земаља Западног Балкана на тржишта Уједињених Арапских Емирата и Саудијске Арабије“ сада је доступна произвођачима, откупљивачима, извозницима и свима који показују интересовање за сектор воћа и поврћа.

Ауторке, дипл. инг.агр. Јулка Тоскић и Милица Затезало, у брошури су пружиле практичне информације о извозу свежег воћа и поврћа из земаља Западног Балкана на тржишта Уједињених Арапских Емирата и Саудијске Арабије.

Пре планирања и покретања извоза на тржишта Блиског истока, веома је важно претходно испунити све услове, прописане захтеве и процедуре од стране надлежних органа у овим државама. У овој публикацији могу се видети кључни кораци у извозу, обратите пажњу и будите сигурни да сте испунили све наведене ставке ПРЕ него отпочнете извоз у УАЕ И Саудијску Арабију, прве су реченице записане у овој публикцији.

Илустрација: Велики потенцијал нових тржишта
У поглављима Водича описане су главне карактеристике тржишта воћа и поврћа и трендови који доминирају на тим извозним тржиштима с великим потенцијалом. Такође, за успешан извоз потребно је познавати регулативу и процедуре за увоз воћа и поврћа на тржиштима УАЕ и Саудијске Арабије, стандарде, правила за декларисање и означавање производа.

Ради успешног успостављања пословних односа са компанијама у УАЕ и Саудијској Арабији, представљени су канали дистрибуције на тим тржиштима, уз преглед малопродајних ланаца, електронских продавница и неких од највећих увозника воћа и поврћа на овим тржиштима.

Производња воћа и поврћа на Западном Балкану је у сталном порасту и значајно превазилази потребе домаћих тржишта, што извоз на нова тржишта намеће као логичан корак. Захваљујући савременим технологијама које се примењују у производњи и имплементацији потребних стандарда квалитета, постижу се високи приноси и квалитет произведеног воћа и поврћа, а самим тим се повећава и конкурентност производа на светском тржишту.

У протеклих 10 година била је устаљена пракса да се произвођачи воћа и поврћа из земаља Западног Балкана у великом проценту ослањају на пласман претежно на једно извозно тржиште, односно на тржиште Русије (кад је реч о неким врстама воћа, чак до 90%). Како је написано у Уводу ове публикације у последњих неколико година сведоци смо да се на том тржишту дешавају промене у смислу повећања производних површина под воћем, али се јављају и нови добављачи, због чега су укупне количине и вредност извоза воћа и поврћа из земаља Западног Балкана почеле да се смањују.

– Из наведеног разлога, прави је тренутак да се диверзификацијом и отварањем нових тржишта с потенцијалом омогући произвођачима са Западног Балкана да се боље позиционирају и да обезбеде стабилно и дугорочно снабдевање тих тржишта воћем и поврћем из нашег региона. Управо је то била идеја водиља за креирање „Водича за извоз воћа и поврћа на тржиште Блиског истока – Уједињене Арапске Емирате и Саудијску Арабију“, на којима је годишњи раст увоза свежег воћа и поврћа значајно већи у односу на светски просек – порука је ауторке Јулке Тоскић.

Две земље због екстремних климатскихфактора и лимитираних површина обрадивог земљишта умногоме зависе од увоза и такав тренд ће се наставити. Такође, Уједињени Арапски Емирати и Саудијска Арабија бележе велики пораст броја становника, уз предвиђање да ће се и тај тренд наставити с обзиром на то да је највећи пораст становништва проузрокован доласком странаца који се настањују у тим земљама због посла.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3694471/objavljen-vodic-za-izvoz-voca-i-povrca-na-trzista-uae-i-saudijske

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар