Влада Србије усвојила Закон о регулисању тржишта пољопривредних производа

Аутор: Gdjakovic
508 посета

Бранислав Недимовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да никад нисмо имали Закон о регулисању тржишта пољопривредних производа, већ је до сада то било регулисано у области целокупне трговине. „Да ли тргујете авионима, камионима, столовима, камерама. Први пут ћемо регулисати тржиште између пољопривредних произвођача, откупљивача, прерађивача и да сваком нађемо место у систему на један законом регулисан начин. Добићемо алате да на тржишту регулишемо екстреме, са најнижим и високим ценама, што се на пример сада дешава са житарицама, па имамо проблем у сточарству“, напоменуо је министар. Досад је то било регулисано преко Института робних резерви, који је, према речима Недимовића, спор институт. „Сада ће Управа за аграрна плаћања имати посебно тело које ће се бавити праћењем цена, утврђивањем произвођачких цена, регулисањем кад дође до искакања. С друге стране, регулисаћемо положај откупљивача, не може баш свако да купује на блатобран како он мисли, већ ће попут туристичких агенција, да имају депозит, да постоје гаранције да би наши произвођачи увек имали сигурност – да кад продају робу, могу и да је наплате“, напомиње министар пољопривреде.

Овим законом ће се прописи у Србији ускладити са прописима ЕУ, а министар наглашава да је најважнији разлог регулисати српско тржиште пољопривредних производа. Очекује да тај закон почне да се примењује од 2022. године и да, како каже, кренемо новим путем на тржишту пољопривредних производа. Из ИПАРД фондова 60 милиона евра Министар пољопривреде указује да се свако године из буџета издваја 350 милиона за субвенције додајући да ће ове године бити још два конкурса. „Један ће бити озбиљно издашан, 60 милиона евра, за набавку физичке имовине газдинстава – опрема, објекти, механизација, све што може да служи, онима који су мали а који желе да постану средње величине, средњи да се оснаже. Имали смо конкурс и из Светске банке и српске владе, доста новца ове године иде у пољопривреду, трудимо се да осавременимо механизацију јер су онда и мањи трошкови и већи профит“, наводи Недимовић.

Коментаришући жалбе појединих произвођача да им још нису исплаћене субвенције, министар наводи да је 99 одсто исплаћено. „Где имамо допуну документације, морамо то да контролишемо. Кад буде исправан тикет, тад можда може да се добије и на лотоу“, каже министар. Недимовић указује да је проблем са прехрамбеном индустријом била корона, пошто је тражња била много мања. „Тек сад очекујем да експлодира, нарочито сектор млека и меса, очекујем да ће то ићи добро. Прошле године смо имали раст пољопривреде од пет одсто, треба да се потрудимо да очувамо тај раст“, наглашава министар.

Srodni tekstovi

Оставите коментар