Влада Србије ограничила цену горива, шта то значи за пољопривреднике

Аутор: draganadpetrovic
429 посета

Влада Србије усвојилиа је Уредбу о ограничењу висине цена нафтних деривата како би се спречио већи поремећај и очувао животни стандард становништва, с обзиром на то да је у претходном периоду забележен раст цена ових деривата, а што је директно утицало на повећање цена свих других роба и услуга, саопштено је након седнице Владе.
Ова вест посебно је обрадовала пољопривреднике којима предстоји пролећна сетва и обимни радови на њивама и у воћњацима.

Влада Србије прописала је да максимална малопродајна цена нафтних деривата Евро дизел и Евро премијум БМБ 95 износи 179, односно 171 динар по литру.
Ових дана у Србији литар бензина коштао је 170 динара, десет динара више него у јулу прошле године. Литар квалитетнијег дизела ишао и до 185 динара. Евродизел кошта истовремено 179 динара, што је чак 20 динара више него пре тачно пола године. То су негде и цене, за које се може рећи да су и највеће које смо до сада гледали у Србији.Цена нафте у свету готово свакодневно расте већ два месеца. Један барел сада вреди скоро 90 долара што је највећа цена у последњих седам година. Нове ценовнике паралелено смо гледали и у Србији, а имајући у виду да цена горива у Србији зависи од кретања на светском тржишту, додатно преливање поскупљења било је неспорно. И управо то био је разлог да Србија ограничи цене горива, а што је недевно урадила и Хрватска.

Илустрација: Предстоје обимни радови на њивама/ ФОТО: Pixabay

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић изјавио је недавно да се садашњи скок цене сирове нафте разликује од ранијих јер, по свему судећи, неће бити кратког даха, па аналитичари процењују да у току ове године можемо очекивати цену нафте и до 100 долара по барелу.Он је подсетио да је тих најава било и раније, али да оне нису биле реалне и напоменуо да се сада дешава више ствари истовремено, које утичу на раст цена.

Влада је имала и могућност да смањи висину акцизе на гориво, али се ипак одлучила на граничавање цене по литри. Пример говори да у цени литра бензина од 166 динара њихово учешће износи 58 динара док је код евродизела од 174 динара акциза 60 динара.Што се тиче цена у региону, према подацима сајта глобалпетролпрајсес од 31. јануара ове године (глобалпетролприцес) цене дизела се крећу од 1,14 евра по литри у Северној Македонији до 1,58 евра у Албанији. Што се тиче цена бензина, оне се крећу од 1,23 евра по литри у Бугарској до 1,6 евра по литри у Албанији.

Илустрација: Са 1,6 евра по литри најскупље гориво у региону је у Албанији/ ФОТО: Pixabay

-У Словенији литра дизела према последњим подацима кошта 1,39 евра док је литра бензина 1,35 евра.
-У Босни и Херцеговини, према подацима сајта глобалпетролпрајсес, литра и бензина и дизела кошта 1,24 евра.
-У Бугарској је литар дизела 1,26 евра, а литра бензина 1,23 евра.
-У Румунији дизел кошта 1,34 евра по литри, а бензин око 1,35 евра.
-У Црној Гори литар дизела кошта 1,39 евра, док је литар бензина 1,42 литра.
-Убедљиво најјефтиније гориво у региону је у Северној Македониј где литар дизела кошта 1,14 евра, а литар бензина 1,26 евра.
-У Хрватској дизел кошта 1,52 евра док је бензин 1,46 евра.
-У Мађарској дизел и бензин имају малтене исте цене, 1,35 евра кошта литар дизела, а бензина 1,34 евра.
Најскупље гориво у региону је у Албанији где је литар дизела 1,58 евра, а литар бензина 1,6 евра.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/vesti/dizel-sada-ne-moze-kostati-vise-od-179-dinara-vlada-ogranicila-cenu-goriva-kljucni/vp075dg

Srodni tekstovi

Оставите коментар