Више новца него заинтересованих пољопривредника…

Аутор: Gdjakovic
485 посета
Краљево – Ове године у буџету града Краљева на име подстицаја пољопривреди издвојено је око 90 милиона динара. Први конкурс је окончан па је за 121 пољопривредно газдинство расподељено око 27 милиона динара. Реч је о подели бесповратног новца за инвестирања, највише до 250.000 динара у области производње меса, млека, меда, воћа, поврћа и цвећа.

– Ове године било је још новца, али је број заинтересованих пољопривредника осетно мањи, нарочито у области млекарства, рецимо за куповину музних крава. Зато је број газдинстава која су добила поменута новчана средства мањи него претпрошле и прошле године – објашњава нам Драган Чорбић, председник Савета за пољопривреду у градској управи Краљева.

Које поврће мачке смеју да једу?

Наш саговорник још додаје да ће наредних дана бити расписан и конкурс за подстицај осемењавања крава и за то ће бити утрошено још 10 милиона динара.

За разлику од потражње подстицаја у инвестирању интересовање пољопривредника знатно је веће него ранијих година за помоћ осигурања усева и стоке. Зато ће за те намене из градског буџета бити издвојено чак 41,5 милиона динара. Сваком газдинству се може регресирати  највише до половине трошкова премије осигурања.

Иначе, на  подручју града Краљева има око 72.000 хектара пољопривредног земљишта. На селу живи око 55.000 становника што је нешто мање од половине укупног броја житеља у овој локалној заједници.

https://www.politika.rs/scc/clanak/559819/stocari-pomoc

Srodni tekstovi

1 коментар

Čeda 2. јул 2023. - 09:20

Kazete na podrucju grada Kraljeva ima 72 000 hektara? Toliko nema u celoj Evropi.

Одговори

Оставите коментар